Jurnal de Chișinău: „cum s-a purtat Șevciuk cu directorii și elevii școlilor românești din stânga Nistrului” (Revista presei)
-
04 Iulie 2017 09:39
Revista presei din 4 iulie 2017
Ce se întâmplă cu cele 100 de milioane de euro promise R. Moldova de UE – titrează Ziarul Național, citându-l pe europarlamentarul Siegfried Mureșan care a declarat că „Doar dacă recomandările Comisiei de la Veneția sunt pe deplin implementate banii pot ajunge la oameni”. Totodată, el s-a referit la condițiile legate de combaterea corupției, combaterea spălării banilor și a cerut Comisiei Europene să monitorizeze atent situația și fiecare tranșă să fie plătită doar dacă aceste condiționalități concrete sunt îndeplinite.
În contextul schimbării sistemului electoral, editorialistul Nicolae Negru reține „pronosticul” Ambasadorului american care anticipează că noul sistem electoral va fi totuși votat. E un pronostic care, foarte probabil, nu se bazează doar pe impresii sau intuiție, scrie autorul. „Doleanța Ambasadorului ca „cel puțin să se țină cont de restul sugestiilor Comisiei de la Veneția, care pot îmbunătăți esența cadrului legislativ”, pare un mod diplomatic de împăcare cu o situație în care nu există mișcări bune„. În același editorial, Nicolae Negru revine la declarațiile lui Dodon de marțea trecută, la întâlnirea cu jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului. „El s-a lăudat că l-a lipsit pe Traian Băsescu de cetățenia moldovenească pentru a nu admite implicarea ex-președintelui român în lupta politică de la Chișinău de partea unioniștilor și i-a avertizat pe judecătorii care examinează cauza cetățeniei lui Băsescu să se gândească bine înainte de a da verdictul, deoarece de președintele Republicii Moldova depinde numirea lor în funcție. La aceeași întâlnire, gura lui Dodon și-a asumat meritul de a fi obținut revizuirea contractului de livrare a energiei electrice cu compania ucraineană care câștigase concursul respectiv, contribuind la includerea Centralei de la Cuciurgan în schema de aprovizionare a Republicii Moldova cu curent electric, salvând astfel bugetul separatist. El a adăugat în lista realizărilor sale și plăcuțele cu numere de înmatriculare auto pentru transnistreni, ca ei să poată circula în afara Republicii Moldova. Gura lui Dodon nu a spus cât l-a costat toate aceste „victorii”, dar se poate presupune că „nota de plată” conține neapărat inițiativa sistemului electoral mixt”, scrie N. Negru în Ziarul Național.
Expertul Oazu Nantoi susține într-un interviu din aceeași publicație că fostul lider separatist Evghenii Șevciuk s-a refugiat pe malul drept al Nistrului la partenerii săi de business. Șevciuk și soția sa Nina Ștanski și-au bătut joc de cetățenii R. Moldova cât timp au condus Transnistria și ar trebui „să ne fie rușine” pentru ceea ce se întâmplă acum, spune Oazu Nantoi.
Jurnal de Chișinău amintește „cum s-a purtat Șevciuk, acum refugiat la Chișinău, cu directorii și elevii școlilor românești din stânga Nistrului”.
Adevărul comentează că „ceea ce se petrece astăzi în R. Moldova cu chestiunea transnistreană este o instrumentalizare, din rațiuni diferite, a acesteia de către binomul Plahotniuc-Dodon, care, la acest punct, se coordonează vădit. Pentru ambii, regiunea separatistă reprezintă mai multe obiective: un canal de a comunica cu Estul, o miză financiară (vezi Cuciurganul), o miză electorală (potențial de vot) și o ultimă resursă politică de patriotism moldovenesc (cine neglijează acest element greșește amarnic)”. Publicația amintește că opoziția pe care a avut-o inițial Chișinăul în ceea ce privește soluția „pașilor mici” pe motiv că ar fi doar cedări în favoarea Tiraspolului, se metamorfozează astăzi în accept tacit. Adevărul face trimitere la anunțul recent al lui Igor Dodon în chestiunea numerelor de înmatriculare din Transnistria, precum că s-a identificat un model de plăcuțe care să convină ambelor părți, iar din februarie 2017, funcționează o comisiei la nivel de Președinție-Parlament-Guvern care lucrează la o Strategie de reglementare a chestiunii transnistrene. Și chestiunea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului, a doua propunere din strategia „pașilor mici” considerată la un moment dat inacceptabilă la Chișinău, ar fi fost și ea soluționată, după declarațiile oficiale”.