Judecătorul care a eliberat un infractor implicat în organizarea a două atentate în străinătate, cercetat penal

  • 11 Octombrie 2016 18:24
Judecătorul care a eliberat un infractor implicat în organizarea a două atentate în străinătate, cercetat penal

Judecătorul din Republica Moldova care l-a eliberat din detenție înainte de termen pe Vitalie Proca, suspectat de organizarea a două atentate de rezonanță, - în Marea Britanie și România, - va fi cercetat penal.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat astăzi acordul pentru cercetarea penală a judecătorului respectiv de către procurori.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, magistratul, care este judecător de instrucție la Judecătoria Rezina, este acuzat de ” pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii”.

Procurorii susțin că, în mai 2010, el a redus ilegal cu un sfert, adică 3 ani și 5 luni, termenul de detenție la care fusese condamnat Vitalie Proca de către o instanță din Republica Moldova ”pentru infracțiuni excepțional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezența unui copil minor și soldate cu decesul a două persoane”.

În septembrie 2010, același judecător l-a eliberat condiționat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe același condamnat, care ar fi trebuit să se mai afle în detenție încă peste 4 ani, precizează procurorii.

După ce a fost eliberat din detenție, Vitalie Proca a fost implicat în organizarea a două atentate de rezonanță, pe teritoriul altor state.

La 20 martie 2012, el a încercat să-l omoare, în Marea Britanie, pe bancherul rus, Gherman Gorbunțov, acuzat de devalizarea băncii Universalbank din Republica Moldova. Gherman Gorbunțov a supraviețuit atentatului.

La 26 noiembrie 2012, Vitalie a deschis focul asupra unui tânăr în cartierul Vitan din București, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Mironescu. Tânărul, la fel, a reușit să supraviețuiască atentatului, deși a fost grav rănit.

Recent, Vitalie Proca a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 21 ani 8 luni închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău