Josep Borrell, despre intențiile Rusiei: „Trebuie să sperăm la ce este mai bun și să ne pregătim pentru ce e mai rău”

  • 20 Decembrie 2021 13:02
Josep Borrell, despre intențiile Rusiei: „Trebuie să sperăm la ce este mai bun și să ne pregătim pentru ce e mai rău”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că intențiile finale ale Rusiei, care masează trupe în apropierea Ucrainei, sunt neclare, astfel că sunt posibile diverse scenarii. "Intențiile finale ale Rusiei sunt neclare, cu excepția faptului că încearcă să slăbească Ucraina, scrie Rador.

S-ar putea dezvolta diferite scenarii. După cum am spus în Parlamentul European de la Strasbourg, trebuie să sperăm la ce este mai bun și să ne pregătim pentru ce e mai rău" - a scris Borrell pe blogul său. "Nu putem exclude dorința Rusiei de a folosi această criză ca pârghie pentru a-și atinge obiectivul declarat de schimbare a sistemului de securitate în Europa, precum și excluderea europeilor din discuții. Dar știm că aliații noștri americani nu vor cădea în această capcană" - a adăugat șeful diplomației europene.

Potrivit lui Josep Borrell, "știm că doar vorbele și declarațiile nu sunt suficiente pentru a schimba calculele conducerii ruse și de aceea este atât de important că liderii Uniunii Europene au decis să extindă actualele sancțiuni economice și au avertizat că orice pas al Rusiei împotriva Ucrainei ar avea consecințe grave". Amintim că Ministerul rus de Externe a publicat, vineri, câteva "proiecte de acorduri" privind împărțirea de facto a sferelor de influență în Europa, documente pe care Moscova vrea să le semneze cu Alianța Nord-Atlantică și cu Statele Unite.

Într-unul dintre puncte, Rusia invită țările NATO să își asume obligații care împiedică extinderea ulterioară a Alianței, inclusiv aderarea Ucrainei, precum și a altor state. În plus, Rusia propune să se renunțe la "orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei, precum și în alte state din Europa de Est, din Transcaucazia și din Asia Centrală". Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite au văzut propunerile Rusiei pentru negocieri privind așa-numitele "garanții de securitate", însă a subliniat că nu vor exista negocieri fără aliații și partenerii europeni.

Alianța Nord-Atlantică, la rândul său, a comunicat propriile condiții pentru inițierea unui dialog, afirmând că acesta ar trebui să țină cont de preocupările NATO cu privire la acțiunile Rusiei, să se bazeze pe principii și documente cheie ale securității europene și să se desfășoare în consultare cu partenerii europeni ai Alianței, inclusiv cu Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău