Jose Manuel Barroso: UE caută să stabilească un dialog cu Rusia

  • 22 Mai 2014 12:58
Jose Manuel Barroso: UE caută să stabilească un dialog cu Rusia

Uniunea Europeană caută să stabilească un dialog cu Federația Rusă, dar acest lucru trebuie să și-l dorească și Kremlinul, a declarat, miercuri, 21 mai, la Bruxelles președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

De aceeași părere este și comisarul European pentru Extindere, Ștefan Fule, care și-a exprimat speranța că Rusia nu va fi tentată să tensioneze situația din Republica Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit reporterului Radio Chișinău, Ina Guțu, Ștefan Fule a făcut această declarație, în cadrul unei întâlniri cu o delegație de jurnaliști din Republica Moldova și Georgia, la Comisia Europeană. 

Deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă nu este în interesul Uniunii Europene, dar Moscova trebuie să respecte normele de drept internațional, a declarat președintele Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă. Jose Manuel Barroso s-a referit la problema aprovizionării cu gaze a Ucrainei, reiterând poziția Bruxelles-ui în scrisoarea de răspuns către președintele rus Vladimir Putin.

”I-am explicat că suntem foarte interesați să găsim, să ajutăm la găsirea unei înțelegeri. Până la urmă este vorba de eforturi pe care părțile trebuie să le facă din această perspectivă, nu de confruntare. Poziția noastră legată de domeniul energetic, este una constantă și consistentă: energia nu trebuie folosită ca armă politică. Acesta este mesajul pe care l-am transmis în termeni foarte clari, în numele celor 28 de state, președintelui Federației Ruse” a declarat Jose Manuel Barroso.

Relația Uniunii Europene cu Federația Rusă a fost abordată și de către comisarul European pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Ștefan Fule, în cadrul unei întâlniri cu o delegație de jurnaliști din Republica Moldova și Georgia la Comisia Europeană.

”Suntem hotărâți să lucrăm constructiv și pragmatic cu Rusia, dând asigurări că relația dintre Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică nu va fi în detrimentul creării, într-un viitor nu foarte îndepărtat, a unui spațiu economic european comun, de la Lisabona la Vladivostok” a declarat Ștefan Fule.

Solicitat de jurnaliști, Ștefan Fule și-a manifestat speranța că Moscova nu va încerca să destabilizeze situația în Republica Moldova și Georgia după ce aceste două state vor semna Acordurile de Asociere cu Uniunea Europeană, deoarece Rusia riscă să fie și mai izolată în urma unor noi sancțiuni impuse de comunitatea internațională.

Amintim că Republica Moldova și Georgia urmează să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde și Acordul de Liber Schimb, pe 27 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău