JDC: „Toate statele în care s-a organizat Congresul Mondial al Familiei devin din ce în ce mai distante față de UE” (Revista presei)

  • 14 Septembrie 2018 09:40
JDC: „Toate statele în care s-a organizat Congresul Mondial al Familiei devin din ce în ce mai distante față de UE” (Revista presei)

O țară fără „Orizont” – titrează Ziarul de Gardă, care scrie despre întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci. Pe lângă cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, oferiți pe tavă de organele de drept din R.Moldova regimului turcesc condus de Erdogan, alți 11 cetățeni turci, stabiliți în R.Moldova, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara, scrie Ziarul de Gardă.

Printre ei se regăsește și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, care a reușit să părăsească R. Moldova, cu destinația Kosovo. Extrădarea mascată care i-a avut drept țintă principală pe angajații unuia dintre cele mai prestigioase licee private din R. Moldova a fost anticipată de o solicitare a premierului turc, de un dosar penal, dar și de câteva vizite oficiale, întreprinse de liderii coaliției de guvernare de la Chișinău în Turcia, relevă Ziarul de Gardă.

Expulzarea celor șase profesori de origine turcă de la liceul „Orizont” este un semn de loialitate acordat lui Recep Tayyp Erdogan, consideră fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, citat de Agora. El a declarat în cadrul unei emisiuni la postul N4 că „Asta nu a fost o expulzare. Asta a fost o răpire de oameni și trimiterea lor la moarte sigură. Ei aveau cerere de azil politic. Vă dați seama cât de mârșavi suntem? Oamenii aveau speranța că în Moldova vor scăpa de regimul Erdogan având cerere de azil politic, iar noi îi aruncă în ghearele dictatorilor. Pentru asta trebuie să fie puși la zid cei care au făcut asta”, a opinat Dorin Chirtoacă.

El crede că expulzarea lor a fost pregătită, amintind că Andrian Candu și-a scos copiii de la „Orizont”, iar Dodon și Plahotniuc au fost la Erdogan în audiență. „În regiune se formează o axă a dictatorilor - Rusia, China, Azerbaidjan, Iran, Siria, Turcia… care nu pot miza pe lumea occidentală democratică”, a declarat Chirtoacă.

Cotidianul se întreabă „Ce se mai întâmplă cu dosarul lui Plahotniuc din Rusia? – amintind că de la deschiderea acelui dosar au trecut 10 luni, iar noi informații nu au mai apărut. Pe de altă parte publicația amintește de mulțimea de posturi rusești retransmise pe teritoriul R. Moldova. Efectele așa-zisei legi „antipropagandă” practic nu se văd, atenționează Cotidianul. Și în mod foarte ciudat, cel puțin la prima vedere, Pervîi Kanal din Rusia îi permite în continuare lui Vladimir Plahotniuc să retransmită programele sale prin intermediul Prime și să facă audiență și bani pe seama lor. Aceeași publicație mai atenționează că opoziția pro-europeană este distrusă, iar cea pro-rusă – parteneră cu Plahotniuc. Totodată, relațiile cu Uniunea Europeană au ajuns la cea mai proastă perioadă din istorie.

Biserica Ortodoxă Rusă este unul dintre instrumentele cele mai eficace de politică externă ale regimului Putin” – titrează Jurnal de Chișinău, care se referă la organizarea Congresului Mondial al Familiilor (CMF) la Chișinău, în perioada 14–16 septembrie, sub patronajul șefului statului Igor Dodon. Prin organizarea la Chișinău a acestui eveniment, asistăm la uniunea dintre Biserica Ortodoxă Rusă și stat, susține Florin Buhuceanu, președintele Centrului EuroRegional pentru Inițiative Publice (ECPI), România.

În ultimul timp, Congresul a devenit activ în Europa de Est, în state unde liderii au tendințe autoritare și sunt pro Putin. „Aceștia tind să schimbe societatea după chipul și asemănarea lor și a lui Putin, tatăl lor spiritual, atenționează expertul. Mai mult decât atât, dincolo de conexiunile cu regimul Putin, există, fundamental, aceeași agendă de repoziționare a țărilor noastre în raport cu Uniunea Europeană.

Toate aceste state în care s-au organizat congresele devin din ce în ce mai distante față de UE. Au un discurs anti europenist. Și lucrul acesta ar trebui să ne dea de gândit; unde vrem să fim – în UE sau în spațiul politic la care ne îmbie regimul Putin? Cred că basarabenii și românii vor să fie în UE. Pentru că știm ce a însemnat dominația comunistă și rusă în statele noastre. Ar fi trebuit să fi învățat lecția până acum”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău