Japonia riscă să dispară de pe harta lumii
-
22 Iulie 2015 11:43
În Japonia există o localitate numită Nagoro, unde puținii locuitori, 35 la număr, toți trecuți de 60 de ani, au pus 150 de păpuși prin oraș, în școală, în stația de autobuz, pe care le consideră membre ale comunității.
Aceasta este o bună imagine care ilustrează probleme sistemice cu care se confruntă în prezent Japonia
Cu atâtea probleme grave cu care luptă acum UE și China, situația Japoniei a fost lăsată în umbră pentru moment. Totuși, problemele țării cresc, iar soluțiile viabile întârzie să apară, scrie publicația Economyandmarkets.com, citată de Money.ro.
Țara are o nevoie disperată de schimbări economice. Cu toate acestea, indiferent de ce face premierul japonez Shinzo Abe pentru a reforma economia, ceea ce obține sunt doar mici modificări.
Prima sa soluție pentru a revitaliza economia a fost să tipărească noi yeni, pentru a reduce valoarea monedei. Yenul japonez a scăzut cu 40%, ceea ce a ajutat companiile japoneze exportatoare să-și crească profiturile. Însă o parte prea mică din profit ajungea și la muncitori.
Cea de-a doua soluție a implicat sume uriașe din bani publici alocate stimulentelor guvernamentale sub forma unor proiecte de construcții de poduri, tunele și drumuri rezistente la seisme. Totuși, efectele acestor stimulente asupra economiei au fost modeste. Cheltuielile guvernamentale nu au dus la o creștere a investițiilor private.
Cea de-a treia soluție a fost reprezentată de reformele structurale. Acestea nu au cum să aibă loc atâta timp cât Japonia este aproape o ruină. Este aproape imposibil de schimbat modul în care japonezii fac afaceri și în special modul în care companiile angajează, concediază și interacționează cu angajații.
Cu toate sumele și tot efortul investite din 2012, economia a intrat din nou în recesiune, la sfârșitul anului 2014. O singură veste bună a venit în luna mai a acestui an: cheltuielile gospodăriilor au crescu tcu 4,8% față de aprilie. Din nefericire, a fost singura veste bună din ultimele 14 luni.
O altă mare problemă cu care se confruntă Japonia este îmbătrânirea populației. Rata natalității se menține la circa 1,4 copii pentru fiecare femeie, iar 25% din populație are peste 65 de ani.
De altfel, populația Japoniei este într-o scădere continuă an de an. Anul trecut, populația Japoniei s-a redus cu 268.000 persoane, după ce a scăzut cu 244.000 persoane, în 2013. Trendul de scădere a populației a început în 2004 și nu sunt semne să se inverseze prea curând.
Mai grav este faptul că cercetătorii susțin că, în anul 2060, numărul japonezilor va fi cu 30% mai mic, iar procentul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani va ajunge la 40%.
În aceste condiții, ar putea ajuta o imigrare masivă. Însă japonezii sunt împotriva politicii de imigrare.
Mulți se întreabă: „Ce se întâmplă cu Japonia?” Este simplu: Dacă lucrurile nu se schimbă, Japonia va dispărea de pe harta lumii.