VIDEO | Andrei Curăraru: Protestele din regiunea transnistreană, a doua etapă a unui plan pus la cale de ruși, care au simțit că pierd credibilitatea printre cetățenii din stânga Nistrului

  • 24 Ianuarie 19:45
VIDEO | Andrei Curăraru: Protestele din regiunea transnistreană, a doua etapă a unui plan pus la cale de ruși, care au simțit că pierd credibilitatea printre cetățenii din stânga Nistrului

Protestele din regiunea transnistreană sunt parte dintr-un scenariu coordonat de regimul de la Tiraspol pentru a îndrepta mulțumirile și frustrările oamenilor împotriva Chișinăului. „E imposibil să protestezi cu adevărat într-un regim care lichidează liderii opoziției și până azi are deținuți politici”, susține Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD.

„Aceleași fețe. Aceleași pancarte. Aceleași lozinci. Protestele de astăzi din Transnistria sunt copia fidelă a celor din ianuarie 2024. Oamenii scosi în stradă nu protestează spontan, ci sunt parte dintr-o punere în scenă coordonată de regimul de la Tiraspol. E imposibil să protestezi cu adevărat într-un regim care lichidează liderii opoziției și până azi are deținuți politici”, a declarat Curăraru.

Aceste acțiuni, potrivit lui Curăraru, au două obiective clare.

Primul ar fi destabilizarea Republicii Moldova - atât la Chișinău cât și la Tiraspol -  prin redirecționarea nemulțumirii oamenilor spre Chișinău, în loc să să se întoarcă împotriva regimului de la Tiraspol și a Moscovei care îi ține în frig. Expertul observă încă un detaliu,  liderul socialiștilor anunță proteste în luna februarie.

„Transnistria e în colaps economic – Uzina Metalurgică de la Rîbnița, una dintre principalele surse de venit pentru regiune, e închisă, iar întreprinderile bugetare din Dubăsari și Bender își trimit angajații în concedii forțate. Protestele sunt menite să redirecționeze frustrarea populației împotriva Chișinăului, în loc să se întoarcă împotriva regimului de la Tiraspol și a Moscovei care îi ține în frig.Un detaliu relevant: Exact astăzi, Igor Dodon anunță proteste pentru luna februarie. Coincidență? Greu de crezut. Se prefigurează o campanie de destabilizare pe două fronturi – unul la Chișinău, altul la Tiraspol. Aceasta nu este o criză naturală, ci o criză fabricată, menită să slăbească Republica Moldova și să creeze haos”, a explicat Curăraru.

Cel de-al doilea obiectiv, potrivit expertului, urmărește promovarea în exterior a ideii precum că Chișinăul ar fi responsabil pentru criza energetică.

„Tiraspolul încearcă să vândă comunității internaționale ideea că Moldova ar fi responsabilă pentru criza energetică. Regimul lui Krasnoselski a cerut ajutor inclusiv ONU, Crucii Roșii și OSCE, iar aceste proteste sunt menite să întărească această linie narativă.Chișinăul trebuie să rămână ferm. Statul de drept nu se negociază, iar Moldova nu trebuie să cedeze șantajului energetic sau politic. Fără tranzacții obscure, fără compromisuri toxice! Dacă Gazprom a oprit gazele pentru Transnistria, să-și asume efectele umanitare ale propriei politici perfide. Iar Kransoselskii care respinge orice discuții despre reintegrare să facă față criză produse direct cu participarea sa”, susține Curăraru.

Concluzionând despre pericolul real al acestor acțiuni, expertul atenționează despre riscul escaladarii situației în Zona de Securitate.

„Pericolul real? Dacă această campanie de destabilizare reușește, urmează faza a doua: escaladare și provocări mai mari în Zona de Securitate, unde s-au testat scenarii similare. Și aici Chișinăul trebuie să fie pregătit”, a conchis Curăraru.

Mai mulți oameni s-au reunit astăzi la un protest în apropierea punctului de control vamal de pe autostrada Bender-Chișinău. Manifestanții au scandat lozinci împotriva autorităților constituționale. Acțiunea de protest a fost organizată de regimul de la Tiraspol, transmite Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
0
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău