Iurie Leancă: Calea europeană a Republicii Moldova este posibilă doar prin și alături de România

  • 16 Iunie 2018 10:17
Iurie Leancă: Calea europeană a Republicii Moldova este posibilă doar prin și alături de România

Calea europeană a Republicii Moldova este posibilă ''doar prin și alături de România'', a declarat vineri vicepremierul moldovean pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, la ''Black Sea and Balkans Security Forum''.

Iurie Leancă a participat la panel-ul "European dreams. From rhetoric to practical cooperation in the Black Sea area and the Balkans" ("Visuri europene. De la retorică la cooperare practică în regiunea Mării Negre și în Balcani"), notează Agerpres.

Leancă a vorbit despre problemele cu care se confruntă țara sa - provocările la adresa statului de drept, faptul că tot mai mulți cetățeni emigrează, conflictul înghețat transnistrean. "Pentru o țară atât de mică, încă ne confruntăm cu provocări formidabile", a punctat el.

Leancă a încercat să găsească o cauză a multora dintre provocările societății moldovene.

"Desigur, întrebarea este de ce suntem încă în această situație foarte dificilă, de ce Moldova este încă în această zonă-tampon, de ce Moldova nu are o perspectivă foarte clară, un viitor foarte clar legat de zona de care vrea să aparțină, de ce avem aceste provocări? E vorba de faptul că forțele interne ale țării nu au fost capabile să ducă la capăt reformele sau poate e faptul că Uniunea Europeană nu ne-a oferit o perspectivă de a deveni eligibili pentru a deveni, în viitor, membri ai Uniunii Europene - e, de asemenea, o cauză pentru situația în care se află Moldova?", s-a întrebat acesta.

În opinia sa, evoluția societății moldovene ar fi fost alta, cu o perspectivă europeană.

"Eu tind să cred și este convingerea mea că faptul că Uniunea Europeană nu ne-a oferit această perspectivă a jucat un rol important în evoluțiile din societatea moldoveană a ultimilor 15 - 20 de ani", a spus vicepremierul moldovean.

Acesta a apreciat că, "dacă Moldova este ținută ca un etern vecin, acest lucru va face ca regiunea să fie imprevizibilă, plină de contradicții, de provocări, un vacuum care va da ocazia altor țări să intervină".

"Calea noastră europeană este posibilă doar prin și alături de România, aceasta este credința mea profundă", a susținut el.

În acest sens, Leancă și-a manifestat speranța în contextul preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene anul viitor.

"Marea mea dorință ar fi ca viitoarea președinție română a Consiliului Uniunii Europene să joace rolul pe care Bulgaria l-a jucat în generarea dezbaterii în jurul situației din Balcanii de Vest (...), care a dat o perspectivă țărilor din Balcanii de Vest de a deveni membre ale Uniunii Europene", a arătat Leancă.

La rândul său, Maciej Popowski, director adjunct în cadrul Comisiei Europene, al cărui mandat cuprinde vecinătatea și negocierile pentru extinderea UE, a vorbit despre cum a "revenit pe hartă" regiunea Balcanilor de Vest.

"Balcanii de Vest au fost aduși înapoi pe harta din regiune de către evenimente dramatice, în special de criza migranților din 2015. Oamenii au uitat, într-o măsură, relevanța Balcanilor, dar acolo există multe probleme nerezolvate", a menționat el.

Acesta a vorbit despre "vacuumul" de influență din această zonă, vizată de extinderea UE.

"Dacă lăsăm un gol, cineva va umple acel gol. Există influențe străine în Balcani, despre care se vorbește public - Rusia, China, alții, deși adevărata legătură a regiunii este cu Europa", a spus oficialul european.

El a subliniat că aderarea la UE a țărilor din Balcanii de Vest va fi analizată de la caz la caz. "Aderarea va veni ca recunoaștere a unor merite, evaluate de la țară la țară. (...) Nu vrem să importăm probleme bilaterale în Uniunea Europeană", a spus Maciej Popowski.

La rândul său, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a amintit că, anul viitor, în urma alegerilor europarlamentare, "Consiliul UE va arăta complet diferit".

"Cine își va asuma poziția de lider, cine va fi forța călăuzitoare, cine va da un model? Și trebuie să recunoaștem că la momentul acesta am ajuns în acest punct din lipsă de leadership și din lipsă de viziune. Vom vedea cine va avea forța și energia necesare pentru a-și asuma poziția de lider", a spus Mihalache. El a punctat că vorbește nu în calitate de ambasador, ci de analist.

Referitor la regiunea Balcanilor și cea a Mării Negre, Mihalache a evidențiat influențe și din afara acestei zone.

"În ceea ce privește Balcanii și Marea Neagră, sentimentul meu personal, care se bazează și pe discuții pe care le-am avut la Londra, este că Marea Britanie vrea să aibă un cuvânt de spus în regiune și că mai mulți oameni care decid la nivel militar și politic vor ca Marea Britanie să rămână în dinamica europeană. Acesta este punctul meu de vedere", a subliniat Dan Mihalache. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău