Iuliana Mămăligă

  • 21 Octombrie 2013 09:54
Iuliana Mămăligă

Republica Moldova este o ţarăîn care nu te plictiseşti, asta numai dacă vrei tu să te plictiseşti.

Deja am auzit de X ori că suntem ţara tuturor posibilităţilor, mai circulau nişte glume precum că: încă nu ţi-ai împlinit visul? Ia bagajele şi vino în Moldova ! Traiul la noi îl asociez cu un sport extrem.

Pe bune acum, ţara asta nu îmi dă pace măcar o zi să dorm, să îmi iau o pauză de la pulsul vieţii. Fiecare clipă e un spectacol, mai bun sau mai rău.

Am călătorit ceva, în străinătate, nu mult, dar suficient ca să văd cum, trăiesc oamenii lor şi cum trăiesc ai noştri.

Hai să vă descriu o zi „firească” din viaţa mea şi să o compar cu o zi „de-a lor”. 

Ai făcut ochi dimineaţa, scumpul tău vecin îţi mai aminteşte încă odată că e timpul să te trezeşti şi dă drumul bormaşinii flămânde, în pereţi. De fapt, mă înşel: cântecul dulce al acestu instrument îţi mângâie timpanele şi seara şi în week-end. Nicio avertizare, nicio scuză! Vai, lasă că va trece! Superb! Citeam undeva că la germani, de exemplu, nu e bine să îi suni după ora 21.00, o poţi face lejer la 7.00- 8.00, iar la final de săptămână, după 10 dimineaţa. Comentarii?

Aşa! Ai ieşit din casă, treci strada pe zebră. De fapt, ai vrea să treci strada la zebră, doar că şoferii noştri scumpi sunt orbi la semnele rutiere. Mai rău, unii pietoni trec strada pe culoarea roşie a semaforului. Da’ce, cât e acolo o viaţă?  Eşti în microbus ori troleu? Te înşeli, frate! Ai nimerit într-o conservă de oameni şi arome! Culmea, cu „peredaite pojalusta” e nasol rău!  Corect! Toţi vor să ajungă la destinaţie!  Siguranţa traficului rutier?

Ce însemnă acest lucru, prima dată aud? Dar vai! cum un flăcăuaş cu obrajii ca bujorul să cedeze locul unei domnişoare? Lasă că ea e tânără şi are forţă, dar el între timp va orbi la geamul din mijlocul de transport! În ţările islamice, când un bătrân urcă în transportul public, toţi tinerii se ridică pentru a-i ceda locul. Evident, în transportul public urcă atâţi pasageri, câte scaune sunt şi doar vreo două-trei persoane, care stau în picioare. La noi, ori bătrânii sunt agresivi, ori tinerii sunt cu obraz de cauciuc.

Nu suntem toleranţi. Vai de steaua noastră la capitolul „nediscriminare”.  În activitatea mea de jurnalist, am vorbit cu multe persoane străine, care au venit în Moldova fie la studii, fie pentru afaceri. Din start, ai noştri fie se uită chiorâş, fie îi hărţuiesc din priviri, sunt violenţi, îi amăgesc, discriminează. Am fost martoră cum un student străin a sunat la mica publicitate pentru a închiria un apartament. Stăpânul, simţind accent străin, a spus franc: la străini nu închiriem.

Nu avem responsabilitate socială. Este egală cu zero. Am avut ocazia să văd un proiect de salubirzare, implimentat în câteva localităţi din raionul Teleneşti. Oamenii, evident, trebuiau să plătească pentru acest serviciu. Logic, au părut nemulţumiri. „Noi nu facem gunoi” ! - se tot auzeau vorbele astea. Evident, nu e mai comod să arunci deşeul grajdului pe malul râpei?

Suntem toleranţi la prostie, la grosolănie, mergem pe principiul „las că trece.” Ne plângem pe calitatea vieţii, dar nu facem nimic pentru a o schimba. Aşteptăm ca guvernarea să decidă totul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
14 °C
cer fragmentat
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sun
11 °C
Mon
12 °C
Tue
3 °C
Wed
5 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 29 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7760 -0.0000
USD 18.0446 -0.0000
RON 4.0914 -0.0000
UAH 0.6405 -0.0000
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău