Iulian Groza, director IPRE: Procesul de aderare va fi foarte complex, de durată și foarte complicat, dar cert este că mesajul transmis de UE este istoric

  • 10 Noiembrie 2023 13:16
Iulian Groza, director IPRE: Procesul de aderare va fi foarte complex, de durată și foarte complicat, dar cert este că mesajul transmis de UE este istoric

Mesajul transmis de Comisia Europeană prin care a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Rep. Moldova este unul istoric, consideră directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, fost viceministru de Externe. El a subliniat într-un interviu pentru Radio Chișinău că multe țări aflate în aceeași situație ca și Republica Moldova au așteptat  ani de zile ca să obțină o recomandare din partea Comisiei de lansare a negocierilor. Totodată, analistul politic Mihai Isac a subliniat că urmează un proces tehnic foarte complicat, iar sprijinul românesc este foarte important în continuare, în timpul negocierilor, transmite Radio Chișinău.

Iulian Groza a declarat  pentru Radio Chișinău, că  pentru a putea deschide negocierile de aderare la UE, Rep. Moldova trebuie să finalizeze măsurile inițiate anul trecut pe domeniul justiției, anticorupției și deoligarhizării. În câteva luni, Republica Moldova are o șansă foarte  reală să lanseze negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, a afirmat Iulian Groza. Potrivit directorului executiv, decizia Consiliului European va fi una politică, iar o astfel de decizie se ia în unanimitate.

Este un proces care va fi foarte complex, de durată și foarte complicat, dar cert este că mesajul transmis de UE este istoric. Multe țări aflate în aceeași situație ca Rep. Moldova, anterior au așteptat ani de zile ca să obțină o recomandare din partea Comisiei de lansare a negocierilor. Comisia Europeană este destul de certă și de precisă în ceea ce ține de calendarul de lansare a negocierilor, ne așteptăm în primăvara anului viitor să lansăm deja negocierile și este certă în același timp și cu privire la măsurile rămase pentru a fi îndeplinite ca să se întâmple acest lucru”, a declarat Iulian Groza.

În același context, analistul politic Mihai Isac a subliniat că procesul de aderare are o componentă tehnică semnificativă și ar fi nevoie chiar de un minister separat al Integrării Europene. România joacă un rol esențial în pregătirile funcționarilor din Republica Moldova pentru acest proces, care înființează și un Institut pentru Sprijinirea Integrării R. Moldova în UE:

 „Este de așteptat ca la reuniunea Consiliului din luna decembrie,  2023 Rep. Moldova să obțină undă verde pentru debutul tehnic al acestor negocieri. Institutul diplomatic român a organizat o serie de cursuri pentru înalți funcționari publici diplomați din Rep. Moldova, pentru a înțelege mai bine modul în care aceste negocieri trebuie duse. Este foarte important pentru Rep. Moldova ca să învețe cât mai multe din experiența României și este un real folos pentru a evita anumite greșeli făcute pe parcursul procesului de negocieri. Acest proces are o componentă tehnică foarte importantă - vor urma foarte multe runde de negocieri, pe fiecare segment și domeniu în parte. Depinde de capacitatea autorităților de la Chișinău modul în care vor evalua aceste negocieri, dar depinde și de climatul politic intern din Rep. Moldova.

Un alt punct foarte important este că Rep. Moldova a reușit să facă acest pas până în mandatul actului european și al Comisiei Europene, a mai apreciat expertul.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău