Dialog European | Directorul IPRE, Iulian Groza: „În 6 luni, Republica Moldova are o șansă foarte reală să lanseze negocierile de aderare cu Uniunea Europeană” (Audio)

  • 10 Noiembrie 2023 12:53
0%
00:00:00
00:00:00

Mesajul transmis de Comisia Europeană prin care a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republicii Moldova este unul istoric, consideră directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza. Acesta a declarat în emisiunea „Dialog European” de la Radio Chișinău că multe țări aflate în aceeași situație ca și Republica Moldova au așteptat anterior ani de zile ca să obțină o recomandare din partea Comisiei de lansare a negocierilor. Iulian Groza a subliniat că sprijinul pe care RM îl are astăzi din partea statelor membre UE este unul fără precedent.

„Este un nivel foarte mare de încredere și de sprijin. Un aspect important pentru RM este faptul că aceasta nu are nicio chestiune bilaterală nerezolvată cu niciun stat membru al Uniunii Europene”. Pentru a putea deschide negocierile de aderare la UE, RM trebuie să finalizeze măsurile măsurile inițiate anul trecut pe domeniul justiției, anticorupției și deoligarhizării.  În luna martie, Comisia va face o reevaluare a Republicii Moldova pe cele trei domenii pentru a lua o decizie cu privire la pregătirea Conferinței interguvernamentale - practic cu privire la lansarea propriu-zisă a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. În 6 luni Republica Moldova are o șansă foarte  reală să lanseze negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, spune Iulian Groza.

Ce trebuie să facă RM pentru a obține un vot unanim la Consiliul European din decembrie

Potrivit declarațiilor lui Iulian Groza, decizia Consiliului European este o decizie politică. Iar pentru ca Republica Moldova să aibă o decizie favorabilă din partea statelor membre UE la Consiliul European care va avea loc în decembrie, „Republica Moldova trebuie să continuă să îndeplinească tot ce are de făcut la nivel național pe partea de justiție, anticorupție, domeniul electoral. Pe toate subiectele să ne asigurăm că RM continuă să îndeplinească angajamentele care țin de conformitatea cu standardele și legislația europeană.  Diplomația noastră va trebui să informeze și să comunice continuu cu toate statele membre la toate nivele.

Și nu în ultimul rând să ne asigurăm că în toată această perioadă Republica Moldova rezistă, că Moldova reușește să respingă varii amenințări la adresa securității naționale, că Moldova este în continuare rezilientă la diferite acțiuni de influență negativă în sistemul nostru politic, de luare a deciziilor, alegeri, media, spațiu informațional  - pe toate aceste domenii autoritățile trebuie să-și facă treaba în așa fel încât, să respingem orice atacuri care se exercită astăzi asupra noastră de Federația Rusă direct sau prin interpuși, vorbim de atacuri hibride și să minimizăm impactul acestor acțiuni asupra noastră.”

Care sun pașii pentru a  putea începe negocierile de aderare a RM cu UE

Primul pas, este o  decizie politică la nivelul  Consiliului European, spune Iulian Groza. Acesta a explicat că „în momentul în care există decizia politică,  practic se deschide calea spre negocieri. Pentru ca aceste negocieri să se întâmple noi trebuie să ne asigurăm că am îndeplinit criteriile minime indicate de Comisia Europeană pe cele 3 domenii restante. Despre asta vom ști dintr-un raport al Comisiei din martie, care nu va fi foarte detaliat. Va fi o actualizare pentru statele membre despre modul cum am îndeplinit aceste măsuri. Între timp, Comisia Europeană a spus că este pregătită deja să lucreze asupra cadrului de negociere, liniilor  directorii. Odată cu finalizarea celor 3 măsuri în martie, Comisia Europeană va informa statele membre și în cazul în care acestea vor accepta raportul Comisiei, statele membre vor aproba practic mandatul pentru deschiderea negocierilor.  Indicatorul de acceptare a raportului Comisiei Europene de către cele 27 de state membre va fi  aprobarea mandatului de negocieri. Raportul Comisiei și mandatul de negociere trebuie să se întâmple până în martie, termen menționat și în discursul președintei Comisiei Europene. Asta înseamnă că în martie Comisia se orientează să se pregătească pentru lansarea conferinței interguvernamentale. Și ăsta ar fi un scenariu foarte bun pentru noi.  

Comisia Europeană își dorește să lanseze negocierile de aderare cu RM și Ucraina în mandatul actual, care expiră în anul curent. Pentru că în vară vom avea alegeri europarlamentare.”, a precizat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
12
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău