Iulian Chifu: ”Președintele pro-rus Dodon și bătălia pentru majoritate: Ruperea PDM în bucăți” (Revista presei)
-
05 Martie 2020 09:36
Revista presei din 5 martie 2020
După anunțul PDM de a iniția negocieri cu PSRM privind formarea unei alianțe de guvernare, presa de la Chișinău publică mai multe reacții și declarații.
Liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat la Jurnal TV că liderul PDM, Pavel Filip ar adopta, de fapt, ”decizii dictate de Igor Dodon”. Întrebat dacă Pavel Filip este șantajat cumva de către Igor Dodon prin anumite dosare, Candu a spus: „Am auzit din anumite surse că ar exista anumite vulnerabilități legate de anumite dosare, privatizări legate de Casa Presei. Din câte înțeleg și am văzut în ultimele 6 luni, aceste vulnerabilități și slăbiciuni presupun o anumită adaptare și conformitate”, a declarat Andrian Candu, citat de Cotidianul. În opinia sa, Guvernul ar urma să fie reformatat săptămâna viitoare, iar Partidul Democrat va primi patru ministere, al Economiei, Educației, Externele și Apărarea, iar „potențial” se mai discută și cel al „Sănătății”.
Iar într-un interviu pentru Europa Liberă, Andrian Candu a declarat că ”Ceea ce se întâmplă astăzi este foarte rău, deoarece echipa Partidului Democrat nu face altceva decât să devină o anexă a socialiștilor. Consider că erau motive și argumente bune care au stat în picioare atunci când noi am votat demisia Guvernului Maiei Sandu, consider că au existat anumite motive pe moment și în acel context de a vota Guvernul Chicu, dar lucrurile s-au schimbat în trei luni de zile. Partidul Democrat, cu regret, s-a schimbat, contextul politic, cu regret, s-a schimbat și lucrul cel mai important – situația economică și socială din țară la fel este într-o degradare și nu este într-un progres. Cu regret, nu s-a îmbunătățit viața cetățeanului din noiembrie până în prezent.”
Analistul de la București, Iulian Chifu se referă în editorialul său publicat în Adevărul la ”Președintele pro-rus Dodon și bătălia pentru majoritate: Ruperea PDM în bucăți”. Potrivit lui, ”din cei 30 de parlamentari PDM, Igor Dodon are nevoie de 16 pentru a avea majoritatea în Parlament. Pentru acest lucru a și procedat la sfâșierea PDM, în timp ce dreapta pro-europeană are grijă singură să se sfâșie fratricid, între PAS și PPDA, cu ceva unioniști(vreo trei-patru) la mijloc. Dar pentru a-și atinge scopul, Igor Dodon are nevoie de un iz pro-european, de personaje cu relații la București, Bruxelles și Washington, dar mai ales de cei care să păstreze eticheta PDM. (…) În schimb, Pavel Filip nu mai poate să stea în ambiguitate, ci trebuie să decidă postura sa viitoare: la putere sau în opoziție. A recunoscut-o, dar nu e destul de convins să treacă și la fapte. Iar pe această perspectivă, exodul spre Pro Moldova și Candu va continua neabătut. Iar o eventuală perspectivă de a bloca majoritatea ar aduce mari avantaje fostului președinte al Parlamentului. Nu-i mai trebuie până acolo decât vreo 9 parlamentari. De la PDM și PSRM deopotrivă”, notează autorul.
Premierul Ion Chicu a avertizat presa că atenționat presa că actualul guvern nu este unul politic și reprezentanții lui nu vor merge acolo unde se discută despre politică și geopolitică, transmite IPN. Declarația a fost făcut la postul NTV Moldova, post apropiat Partidului Socialiștilor, și este o reacția după ce consilierul său, Vitalie Dragancea, într-o discuție cu reporterul Ziarului de Gardă, a afirmat că el este cel care alege instituțiile media cărora Ion Chicu le acordă interviuri. Consilierul pentru comunicare mai afirma că Ion Chicu merge doar la instituțiile mass-media care, în opinia sa „au impact”.
”O decizie CEDO scindează breasla magistraților. Cum comentează judecătorii decizia Guvernului de a le reduce finanțarea cu 70 de milioane de lei”, titrează Anticorupție.md. Portalul publică reacția Asociației Judecătorilor, „Vocea Justiției”, care a lansat critici în adresa sistemului pentru lipsa de atitudine. (…) Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” consideră că o reacție adecvată din partea judecătorilor și a sistemului judecătoresc este obligatorie, deoarece Republica Moldova a fost obligată să achite despăgubiri pentru un prejudiciu cauzat de către autoritățile judiciare (instanțele de judecată) prin încălcarea dreptului cetățenilor la un proces echitabil”, se arată într-o declarație a Asociației. De asemenea, într-un comunicat de presă a Curții Supreme de Justiție se arată că, pe lângă afectarea independenței puterii judecătorești, blocarea acestor alocații va conduce și la imposibilitatea realizării activităților preconizate de CSJ.
Soluția pe care o vede deputatul Ilan Șor, condamnat în prima instanță într-un dosar legat de frauda bancară, pentru recuperare banilor din așa-zisul „furt al miliardului”, este ca statul să întoarcă licențele și activele de la cele trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, foștilor proprietari, notează TV8. În așa mod, zice Șor, proprietarii băncilor vor face tot posibilul ca să întoarcă banii. Declarațiile au fost făcute de Ilan Șor aseară, în cadrul unei conferințe de presă online, prima după aproape nouă luni de când acesta ar fi plecat din țară.
Despre ”Cum a ajuns Italia cea mai afectată de coronavirus țară din Europa?”, scrie Moldova.org. ”Potrivit autorităților italiene, numărul mare al infectaților înregistrați se explică prin faptul că acestea i-au căutat. Alte țări europene nu realizează teste la o scară atât de largă, spune presa italiană, iar un director de spital din Italia consideră că anume asta explică numărul scăzut al cazurilor de infectare din Germania sau Franța”.