Iulian Chifu: „R.Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele” (Revista presei)

  • 02 August 2019 10:19
Iulian Chifu: „R.Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele” (Revista presei)

”Republica Moldova a intrat în zodia scopului care scuză mijloacele. Orice lovitură e bună în război sau în dragoste. Dar e bună și în reformă zicerea de mai sus?”, se întreabă analistul de la București, Iulian Chifu, într-un editorial publicat pe pagina Adevărul. ”La Chișinău, avem un acord de preluare a puterii - fără reguli, prin forță și cu abuzuri enorme, pentru a satisface doleanțele din Acordul public și mai ales din cel secret, cel verbal. Dodon și socialiștii pro-ruși preiau nu numai Securitatea și Apărarea, dar au preluat și Justiția. Crede cineva în concursurile organizate la CNA, Procuror General, judecătorii la CCM? Crede cineva că aceste măsuri luate la înghesuială, pe colț de masă, la improvizație bazată pe chichițe avocățești și extrem de aproximative juridic țin loc de legitimitate a numirilor și a acțiunii ulterioare a celor numiți astfel? Există și contra-exemple. MAE e unul dintre acestea”, crede autorul.

Vitalie Ciobanu scrie pentru Cotidianul despre anunțul fostului lider al PDM Vlad Plahotniuc privind depunerea mandatului de deputat. ”Plahotniuc a fugit, dar sistemul construit și fortificat de el nu a plecat nicăieri. Trăiește, se regrupează, se adaptează. Am intrat într-o perioadă tulbure în care orice reformă autentică, orice încercare a noului guvern de a scoate instituțiile din zona arbitrarului, de a le reda menirea prescrisă de lege este negociată cu socialiștii pro-ruși, aliații de pripas ai Blocului ACUM.

Curățarea justiției de elemente corupte, controlabile politic, este sabotată de interesele de putere ale PSRM, de străduința lui Dodon de a-și ține încuiate scheletele în dulap. Pierderile de imagine ale Blocului ACUM, ca urmare a acestor măsuri de reformă – diluate, prudente, încetinite – și a unor numiri de personaje controversate, mai toate cu presupuse simpatii pro-Dodon, numiri din care socialiștii pro-ruși ies întăriți, spre indignarea opiniei publice, sunt, se poate spune, răzbunarea lui Plahotniuc”, notează Vitalie Ciobanu.

Și portalul Tribuna publică un editorial dedicat fostului lider al PDM, în care autorul constată că toată construcția lui Vlad Plahotniuc ”a avut la bază oameni dintre noi. Oameni pentru care Plahotniuc a devenit mai important decât jurământul de a servi poporul și respecta Constituția. Cum i-a convins Plahotniuc? Cu bani (probabil). Care nici nu veneau din buzunarul lui. Banii veneau din diferite fluxuri, care – ori porneau din buzunarul statului, ori îl evitau. (…) Dar el nu putea nimic dacă nu eram noi – ieftini, lacomi, egoiști și lași. Când cineva din actualii va deveni Plahotniuc, ne va apăsa și scutura, problema nu va fi în el. Problema va fi în noi”, scrie autorul în Tribuna.

„Dezoligarhizarea” compromisă” este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național. ”Intențiile antioligarhice ale acumiștilor au fost viciate din start prin alierea blocului ACUM cu PSRM. Chiar dacă ei au scos de pe perete fotografia binomului Plahotniuc-Dodon, pata a rămas. Și umbra lui Kozak, trimisul lui Putin, din spatele alianței ACUM-PSRM nu poate să inspire încredere, decât celora care îl idolatrizează pe „liderul național” al rușilor. Ei nu sunt puțini, e adevărat. Lor li se adaugă și idioții utili care mai cred că diavolul îi poate ajuta „să treacă puntea”, dar nu sunt puțini la număr nici cei cărora nu le surâde o „dezoligarhizare” cu ajutorul FSB-ului. E cum te-ai porni să faci caritate în compania unor tâlhari și criminali”, opinează Nicolae Negru

Președintele Igor Dodon este nemulțumit de faptul că unii deputați ai Blocului „ACUM” nu sprijină unele inițiative ale PSRM și chiar nu votează pentru candidații propuși în unele funcții-cheie ale statului, scrie Ziarul Național. El este indignat că trei deputați de la „ACUM”, Octavian Țîcu, Iurie Reniță și Lilian Carp nu au votat pentru ca Ruslan Flocea să ajugă director la CNA. „Atunci trebuie să ne punem întrebarea câți deputați avem în această coaliție?”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni la NTV Moldova. Potrivit lui, PSRM votează in corpore inițiativele blocului „ACUM”, deoarece la ei e „disciplină”.

Agora publică declarația fostului primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal, care spune că, până în data de 20 august, ar putea fi arestat. Asta a declarat în cadrul unei conferințe de presă, insistând că acesta ar fi un ordin primit de procurorul general interimar, Dumitru Robu, din partea președintelui Igor Dodon și a ministrului de Interne, Andrei Năstase.

Cabinetul de miniștri a abordat, în cadrul ședinței de joi, problema monopolului asupra exportului de nuci, deținut, după cum a scris presa, de companii apropiate fostei guvernări, notează portalul Anticorupție.md.  Premierul Maia Sandu a cerut funcționarilor responsabili să deblocheze exportul de nuci, în cazul companiilor, eliminate din acest gen de afacere și să asigure concurența reală pe piața exportului de miez de nucă. Maia Sandu a spus că blocajul se află acum la procuratură, acolo unde au fost deschise dosare penale mai multor companii. Și tot pe Anticorupție puteți găsi lista celor care fac parte  din comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău