ISW: Kremlinul folosește regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia pentru a destabiliza Republica Moldova

  • 08 Martie 10:21
ISW: Kremlinul folosește regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia pentru a destabiliza Republica Moldova

Kremlinul speră să utilizeze regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia pentru a-și justifica acțiunile hibride menite să destabilizeze Republica Moldova. La această concluzie au ajuns experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), transmite Radio Chișinău.

În raportul ISW din 7 martie, analiștii susțin că Moscova acordă tot mai multă importanță relațiilor cu UTA Găgăuzia după ce, în perioada recentă, și-a concentrat atenția și asupra unei alte regiuni pro-ruse din Republica Moldova, respectiv celei transnistrene.

„Aceasta indică faptul că Moscova speră să folosească aceste două regiuni pentru a justifica operațiunile hibride menite să destabilizeze și să polarizeze și mai mult Republica Moldova, înaintea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE și a alegerilor prezidențiale din 2024”, notează ISW.

Experții ISW au ajuns la aceste concluzii în urma analizei recentei vizite a bașcanei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, în Rusia. La Soci, aceasta s-a văzut cu Vladimir Putin și i s-a plâns de „acțiunile ilegale ale autorităților din R. Moldova”. La rândul său, Putin i-a promis să sprijine UTA Găgăuzia.

Amintim că, potrivit expertului pe politică externă Mihai Isac, întâlnirea a bașcanei Evghenia Guțul cu președintele rus are un scop propagandistic și este un semnal clar că autoritățile de la Chișinău trebuie să acorde o atenție sporită intențiilor agresive ale Federației Ruse.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că vizita bașcanei Evghenia Guțul la Moscova și întâlnirea acesteia cu Vladimir Putin face parte din tentativele Federației Ruse de a destabiliza Republica Moldova.

Potrivit acestuia, mesajele de dezbinare și „plecăciuni regulate la Kremlin”, cum a spus el, ale reprezentanților grupării criminale Șor nu servesc intereselor cetățenilor Republicii Moldova.  

Autoritățile au avertizat societatea despre intențiile Rusiei și au făcut apel la vigilență, îndemnând cetățenii să se informeze din surse oficiale și să nu se lase manipulați de acțiunile agresive ale Federației Ruse și ale actorilor de influența controlați de aceasta, a subliniat Daniel Vodă.

Citiți și:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău