Bașcana UTA Găgăuzia pozează cu Putin. Comentator politic: Trebuie să ne îngrijoreze având în vedere că regiunea este controlată de către elemente politice pro-ruse
-
07 Martie 13:30
Întâlnirea bașcanei găgăuze Evghenia Guțul, cu președintele rus, Vladimir Putin, care a avut loc în cadrul Festivalului Tineretului de la Soci, are un scop propagandistic și demonstrează că oamenii lui Șor sunt principalele persoane pe care se sprijină politica Federației Ruse în Rep. Moldova, susține comentatorul politic Mihai Isac. Potrivit unui mesaj publicat de Guțul, aceasta i-a spus lui Putin despre pretinsele acțiuni ilegale ale autorităților de la Chișinău, iar liderul de la Kremlin „a promis că va sprijini Găgăuzia”. Este un semnal clar că autoritățile de la Chișinău trebuie să aibă grijă la intențiile agresive ale Federației Ruse, atenționează expertul, transmite Radio Chișinău.
Guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, a publicat pe rețele sociale o imagine în care apare alături de președintele rus Vladimir Putin. Ea a scris că a discutat cu liderul de la Kremlin despre „situația regională și geopolitică complicată în epicentrul căreia se află Găgăuzia”. Bașcana găgăuză, Evghenia Guțul, o apropiată a fugarului Ilan Șor, se află zilele acestea în Federația Rusă, unde s-a întâlnit cu oficiali ruși.
Expertul Mihai Isac a comentat pentru Radio Chișinău că astfel de întâlniri sunt folosite în scopuri de propagandă de formațiunile politice pro-ruse, precum cele afiliate oligarhului fugar Ilan Șor.
„Să nu uităm faptul că în mai multe campanii electorale din ultimii 10 ani din Rep. Moldova, imaginea lui Putin a fost folosită pe post de propagandă electorală și a fost nevoie de adoptarea unui pachet legislativ special, destinat să combată folosirea imaginii unui lider străin pentru a promova o formațiune politică din Rep. Moldova. Totodată, în ultima lună, în Federația Rusă s-a deplasat și Ilan Șor și o serie de lideri ai Partidului Comuniștilor. Foarte mulți lideri de tineret ai partidelor pro-ruse din Rep. Moldova au participat la festivalul internațional al studenților de la Soci, unde putem vorbi de o adevărată tabără de propagandă în favoarea Federației Ruse - au fost tineri de peste 150 de țări. Este o poză cu un semnal transmis celor din Rep. Moldova despre cine este în acest moment una din principalele persoane pe care se sprijină politica Federației Ruse în Rep. Moldova. Și desigur fiind din Găgăuzia trebuie să ne stârnească o îngrijorare având în vedere că regiunea este controlată de către elemente politice pro-ruse”, a declarat Mihai Isac.
În contextul alegerilor prezidențiale din acest an în R. Moldova și al referendumului pentru integrarea europeană, aceste imagini pot fi utilizate pentru manipularea opiniei publice, explică Mihai Isac.
„În mod normal acest tip de contacte dintre lideri din Rep. Moldova și lideri străini nu ar trebui să afecteze procesul de integrare europeană, dar dacă ne gândim la imensa mașină de propagandă rusă și capacitatea Moscovei de a se implica în procesele electorale din Rep. Moldova, desigur trebuie să avem foarte mare grijă. Ceea ce este greu de gestionat - este modul în care lideri din Rep. Moldova sau factori politici din Rep. Moldova se întâlnesc cu persoane oficiale din Federația Rusă, pentru că nu există nicio legislație care să afecteze acest mod de relaționare și mai ales, nu ar exista nici premisele impunerii unor limite la astfel de vizite datorită faptului că nu există o legislație națională sau internațională care să reglementeze acest tip de contacte”, a declarat Mihai Isac.
Amplificarea tendințelor radicale separatiste în regiunea găgăuză și orchestrarea unor presiuni din regiunea transnistreană, sunt parte a planului de destabilizare al Federației Ruse, care mizează pe dezbinarea socială în Rep. Moldova, a declarat recent directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață.