Israelul suspectează Rusia că a bruiat semnalul GPS pe Aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv

  • 30 Iunie 2019 11:57
Israelul suspectează Rusia că a bruiat semnalul GPS pe Aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv

Fostul șef al serviciilor de informații militare ale Israelului, Amos Yadlin, a declarat că Rusia posibil se află în spatele problemelor cu semnalul GPS observate în cursul unei luni pe Aeroportul Internațional Ben-Gurion din Tel Aviv. Pe 26 iunie, canalul israelian ”13” a relatat că, în timpul aterizării, mulți piloți au recepționat avertismente false că avionul este in pericol de coliziune cu un obiect străin.

Dacă macar unul dintre piloti nu ar fi înțeles că avertismentul era fals, putea să piardă controlul asupra aeronavei, menționează Pagina de Rusia.

Asociația Internațională a Piloților Aerieni cu sediul in Canada a primit mai multe sesizari de la echipajele de aeronave că semnalul GPS dispare în zona aeroportului Ben-Gurion, potrivit  Haaretz. Asociația a avertizat piloții să ia în considerare riscurile asociate pierderii semnalului.

Sursa Haaretz din industria aviatică a remarcat că problemele au fost observate doar în timpul zilei. Autoritatea aeroportuară din Israel nu a reușit să identifice sursa interferențelor, dar institutia a declarat că nu există nicio amenințare la adresa siguranței pasagerilor, deoarece există tehnologii alternative care nu necesită semnal GPS. Sistemele de navigație de la sol nu întâmpinau probleme. Unii experți au sugerat că incidentele de la aeroport ar putea fi rezultatul unui atac cibernetic.

Amos Yadlin a declarat pe postul de radio „Galey TSAHAL” că problemele sunt legate de acțiunile armatei ruse din Siria, în special a utilizarii sistemul de război electronic ”Krasuha”.

Autoritatea Aviației Civile din Israel noteaza ca probleme similare au aparut si pe aeroportul din Larnaca (Cipru). Bruierea semnalului GPS a mai fost înregistrate în Norvegia și Finlanda. În același timp, Yadlin a remarcat că Rusia nu are niciun motiv să împiedice în mod intenționat activitatea aeroportului Ben-Gurion, acestea fiind efectele secundare ale utilizării tehnologiei de război electronic.

Potrivit Galey TSAHAL, un oficial israelian anonim a declarat ca problmema va fi discutata cu Statele Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău