Ion Sturza, despre afirmațiile lui Ion Chicu referitoare la România: ”Cu declarația aceasta s-a rupt și ultima speranță. (…) nu numai în România aceste lucruri nu se iartă” (Revista presei)
-
26 Mai 2020 09:56
Revista presei din 26 mai 2020
”Avem o relație glacială cu Ucraina și acum se prefigurează aceeași situație cu România”, comentează fostul premier și om de afaceri Ion Sturza, într-un interviu pentru Europa Liberă, pe marginea recentelor afirmații ale premierului Ion Chicu, la adresa României. ”În ultimul timp, s-a lucrat mult ca să se creeze un canal de comunicare între oficialitățile de la Chișinău și de la București, la nivel interministerial, la nivel de guvern. Eu încercam aici, la București, să conving autoritățile și liderii politici că, da, există viziuni diferite asupra traiectoriei în politica externă, în geopolitică, dar până la urmă sunt două state care trebuie să comunice. Cu declarația aceasta s-a rupt și ultima speranță. (…) nu numai în România, aceste lucruri nu se iartă, ele vor fi pedepsite, dar pedepsite nu doar cu declarația Ministerului de Externe, în practică se vor pune, inclusiv când ne referim la persoana dlui Chicu.”
„UE nu pune presiuni, ci ne oferă propriul exemplu în respectarea drepturilor omului. Republica Moldova a irosit ultimii 10 ani”, afirmă președintele Asociației Promolex, Ion Manole, într-un interviu pentru portalul Anticorupție.md. ”Nu UE are nevoiede aceste reforme. UE doar ne-a recomandat cele mai bune soluții pentru a face aceste schimbări și pentru a face un stat cu instituții cât mai funcționale. Cred că acest lucru, în mare parte ne-a jucat festa, deoarece neimplementarea acestor angajamente ne-au costat foarte mult. Cetățenii RM au plătit și continuă să plătească un preț foarte mare pentru această simulare pe care noi am admis-o în anii precedenți”, afirmă Ion Manole.
Cotidianul publică un editorial semnat de analistul de la București, Dan Dungaciu, care constată că ”una dintre cele mai perfide direcții ale războiului informațional de la Chișinău purtat prin intermediul rețelei mediatice controlate de Igor Dodon și Partidul Socialiștilor vizează o ruptură completă și profundă între Maia Sandu și Andrei Năstase, coloana vertebrală a oricărei construcții împotriva lui Igor Dodon și a proiectului său pro-rus. Ținta acestei campanii de dezinformare este, deloc întâmplător, Andrei Năstase, aflat într-un moment politic nu dintre cele mai strălucite. (…) Este, evident, o dezinformare care, dacă prinde, va fi în evidentul dezavantaj al ambilor jucători politici și ai proiectului care trebuie să îi țină împreună, ca și până acum. (…) Coloana vertebrală a oricărei coaliții pro-europene este relația dintre Maia Sandu și Andrei Năstase. Orice ruptură între cei doi nu înseamnă doar o izolare a celui din urmă – cum ar dori unii, ci înseamnă o pierdere pentru întreg proiectul pro-european de la Chișinău. Nimeni nu poate reuși singur în acest demers. Războiul informațional declanșat împotriva lui Andrei Năstase trebuie perceput ca un război informațional îndreptat împotriva unei alianțe anti-Dodon”, consideră autorul.
”Noi nu vom demite acest Guvern atât timp cât nu avem înțelegerea clară, convenită, pe cine punem în loc, pentru ca acest proces să nu dureze mult. (…) Noi ne vom comporta responsabil, dar în același timp, poziția noastră este univocă: Acest Guvern este incompetent”, afirmă deputatul PAS, Mihai Popșoi, la TVR Moldova. Tot la TVR Moldova, deputatul grupului Pro Moldova, Vladimir Cebotari, a dat de înțeles că PD ar trebui nu neapărat să participe la demiterea Guvernului, ci la retragerea reprezentanților PD din Guvern. Deputata PD, Monica Babuc, a afirmat, pe de altă parte: „În acest moment nu vedem necesitatea de a demite un Guvern și să intrăm într-o luptă nesfârșită de creare a unui Guvern de coaliție”.
Fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, dar și Ilan Șor, ar face tot posibilul ca dosarul nou referitor la frauda bancară, în care este vizat Plahotniuc, să nu ajungă în instanța de judecată, a afirmat omul de afaceri Veaceslav Platon, la TV8. Potrivit lui, fostul democrat ar recurge la mită, amenințări și încercări de a influența martorii. Platon spune că este unul dintre principalii martori în acest dosar, dar a refuzat să ofere multe detalii despre mărturiile pe care le-a făcut. „Pur și simplu nu vă puteți imagina prin ce au trecut acei procurori care au instrumentat cazul, conducerea Procuraturii Generale, ce presiune, ce sabotaj”, a spus Platon.