Ion Leahu: „Odată ce Kozak este invitat aici, înseamnă că palma dintre PD și PSRM este bătută” (Revista presei)

  • 31 Mai 2019 09:33
Ion Leahu: „Odată ce Kozak este invitat aici, înseamnă că palma dintre PD și PSRM este bătută” (Revista presei)

Revisat presei - 31 mai 2019

”Numele lui Kozak este foarte cunoscut la Chișinău datorită celebrului „memorand Kozak”, la care a lucrat în 2003 chiar actualul vicepremier rus și care a fost foarte aproape de a fi acceptat de Chișinău”, scrie Alexandru Cozer în Cotidianul. „Memorandumul Kozak” a fost o propunere din 2003 ce viza o soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei până în anul 2023. În memorandum se propunea, între altele, crearea unui parlament bicameral format dintr-o cameră inferioară, aleasă prin reprezentare proporțională. Toate legile trebuiau însă consimțite de senat, a cărui repartizare era disproporționată în raport repartizarea populației pe teritorii: 13 senatori aleși de camera inferioară federală, 9 de Transnistria și 4 de Găgăuzia. (…) Practic controlul senatului urma să fie exercitat de Transnistria și Găgăuzia”, mai notează autorul.

Deputata Blocului ACUM Maria Ciobanu consideră că scopul vizitei la Chișinău a lui Dmitrii Kozak, este acela de a-l înlătura pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, de la guvernare, scrie Adevărul.

Iar Ziarul Național îl citează pe liderul PPDA, Andrei Năstase, care susține că fracțiunea parlamentară condusă de el a primit deja invitații la întrevederile cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru politica de vecinătate și extindere, Brad Freden, directorul oficiului pentru afaceri din Europa de Est al Departamentului de Stat al SUA, dar și cu Dmitri Kozak, reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova. În cazul primilor doi invitația a fost acceptată imediat. În ceea ce privește întrevederea cu vicepremierul rus Kozak, Năstase spune că nu a decis dacă vor merge la această întâlnire.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că acceptarea unor întrevederi, formale sau neformale, a reprezentanților Partidului Democrat sau a blocului ACUM cu vicepremerul rus, Dmitri Kozak, ar duce la recunoașterea Federației Ruse în calitate de actor regional important, fără care este imposibilă crearea a unei coaliții de guvernare la Chișinău, notează publicația Timpul. În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, Tănase a declarat că după un deceniu, Rusia vrea să redevină un actor politic în Republica Moldova. „După 15 ani de zile Rusia nu a mai influențat formarea Guvernului, nu a mai făcut și desfăcut alianțe în Chișinău”, mai subliniază fostul președinte al CCM.

„Odată ce Kozak este invitat aici, înseamnă că palma dintre PD și PSRM este bătută”, îl citează Europa Liberă pe fostul membru din partea Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu. El a amintit despre o estimare de a sa făcută anterior, când a afirma că Dmitri Kozak o să vină atunci când la Chișinău o să fie o putere evident pro-rusă, care n-o să-i trezească niciun fel de suspiciuni și n-o să-i facă niciun fel de surprize. ”Adică, el o să vină aici ca și acasă la el”, a subliniat Ion Leahu.

Ziarul de Gardă scrie despre ”Cum au motivat judecătorii de la Curtea de Apel nevinovăția ex-deputatului Țuțu în dosarul crimei din Codrii Orheiului”. ”Fostul deputat Constantin Țuțu a fost doar un martor întâmplător al evenimentelor din 28 aprilie 2012, atunci când un om, Alexei Veretca, a fost omorât într-un schimb de focuri, iar prietenul său, Iurie Matcovschi a fost rănit. Țuțu a încercat să aplaneze conflictul și a evitat rănirea altor persoane, scoțând arma din buzunar și efectuând câteva focuri în sus. Concluzia aparține judecătorilor Curții de Apel Chișinău și se regăsește în motivarea deciziei instanței de apel în dosarul crimei din Codrii Orheiului”, notează publicația.

”Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoțului în lege Makena”, arată o investigație a portalului Anticorupție. Autoarea, Julieta Savițchi, scrie că două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv câștigă de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena. Companiile, deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, interceptări abuzive și alte fapte grave, au mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege, scrie Anticorupție.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău