Ion Iovcev | Deputații care vor reprezenta regiunea transnistreană în legislativul de la Chișinău nu cunosc situația reală din stânga Nistrului

  • 27 Februarie 2019 18:07
Ion Iovcev | Deputații care vor reprezenta regiunea transnistreană în legislativul de la Chișinău nu cunosc situația reală din stânga Nistrului

În ziua alegerilor parlamentare, la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului au avut loc mai multe încălcări, în primul rând fiind vorba despre coruperea alegătorilor. Directorul Liceului de limbă română „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, care a fost candidat al blocului ACUM în una din cele două circumscripții create pentru regiunea transnistreană, denunță, într-un interviu pentru Radio Chișinău, încălcările comise la aceste secții de vot. El se arată îngrijorat de faptul că deputații care vor reprezenta regiunea în legislativul de la Chișinău nu cunosc situația reală din stânga Nistrului și nu vor reuși să apere interesele școlilor românești și a cetățenilor care au luptat pentru limba română și independență.

Radio Chișinău: Domnule Iovcev, cum a decurs scrutinul parlamentar în stânga Nistrului?

Ion Iovcev: Eu sunt aici în partea stângă a Nistrului de zeci de ani. Din 1991 încoace, am votat la Varnița mereu și niciodată n-au fost atât de rău organizate și petrecute alegeri ca anul acesta. Au fost aduși mii și mii de oameni. Sute de autobuze, sute de microbuze treceau fără nicio oprire prin vama transnistreană, era atâta transport încât nu puteai trece. În fața secțiilor de votare, au fost rânduri foarte lungi, oamenii aveau un comportament urât, majoritatea nu știau pentru cine să voteze, lor le era indiferent. Alegătorii erau instruiți de acasă, chiar la ieșirea de pe teritoriul controlat de Chișinău autobuzele se opreau, aveau liste și după ce votau primeau cei 20 de dolari sau 400 de lei în mod deschis. Asta s-a întâmplat și la Varnița, la Căușeni, la Criuleni.

Așa votare și batjocură n-a fost în istoria Republicii Moldova. Câtă dreptate a avut Grigore Vieru când zicea că „Transnistria este piatra legată de gâtul Basarabiei”, ca să nu ne putem mișca deloc(...). În ce am transformat alegerile parlamentare? Noi le vorbeam copiilor că pe 24 februarie vom alege reprezentanții în organul legislativ al țării. Majoritatea copiilor de 18 ani din cele 5 licee moldovenești n-au putut ajunge la secțiile de votare. E strigător la cer! Așa ceva nu s-a văzut.

Dacă vor fi recunoscute alegerile în cele două circumscripții destinate cetățenilor din stânga Nistrului, va fi o mare pată în istoria Republicii Moldova. Foarte multă lume care nu a putut să voteze, dar și cei care au votat, au spus că mai mult nu vor să meargă la astfel de alegeri.

(...) Se apropie 2 martie, ziua în care îi comemorăm pe cei care au luptat pentru integritatea noastră. Noi vrem să avem un trai mai buni, să fim independenți, să ne cunoaștem istoria, să vorbim liber în limba noastră. Spuneți-mi, vă rog, cui ne lasă aici pe noi, în stânga Nistrului? Cine o să ne apere? Niște candidați care au trecut ca „independenți”?

Radio Chișinău: Domnule Iovcev, acum cetățenii din stânga Nistrului vor fi reprezentați în legislativul de la Chișinău. Credeți că lucrurile se vor schimba?

Ion Iovcev: Noi nu avem nicio așteptare. Nimic nu se va schimba. Din contra, va fi mai rău. Ce știu acești oameni (deputații aleși în circumscripțiile 47 și 48 n.red.) despre problemele școlilor, problemele băștinașilor, problemele din regiunea transnistreană? Nimeni nu cunoaște. Cred că este un joc și cred că mai bine ar fi fără acești ”reprezentanți” în Parlamentul Republicii Moldova.

Radio Chișinău: Ce știu locuitorii din regiunea transnistreană despre acești candidați care urmează să acceadă în Parlamentul R. Moldova?

Ion Iovcev: Oamenii nu-i cunosc, nu știu cine sunt ei (candidații n.red). Ei deschis au spus – noi am votat, pe noi nu ne interesează politica din Republica Moldova, noi suntem în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:5,14 m/s
Thu
4
Fri
8
Sat
12
Sun
8
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău