Raport | Rep. Moldova a îndeplinit doar o treime din acțiunile planificate în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025

  • 03 Mai 2024 13:14
Raport | Rep. Moldova a îndeplinit doar o treime din acțiunile planificate în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025

Rep. Moldova a îndeplinit fără carențe doar o treime din acțiunile planificate în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, ce urmau a fi implementate până acum. Sunt datele din raportul de monitorizare prezentat astăzi de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și realizat cu suportul partenerilor externi. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a recunoscut că mai este mult de lucru, însă a subliniat că livrarea de rezultate depinde nu doar de instituția pe care o conduce, ci de un cerc mai larg de actori ai sistemului, transmite Radio Chișinău.

Raportul prezentat arată că din totalul acțiunilor planificate în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, ce urmau a fi implementate până acum, doar o treime au fost realizate fără carențe. Celelalte acțiuni sunt fie în curs de implementare, fie s-au realizat cu carențe serioase, fie nu au fost inițiate deloc.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a recunoscut că mai este mult de lucru, invocând volumul mare de acțiuni și insuficiența resurselor umane.

„Recunoaștem că sunt mai multe de făcut. În același timp, vreau să remarc faptul că fiecare aspect evidențiat în raportul efectuat de către experți reprezintă și un apel la acțiune către noi toți pentru a ne intensifica angajamentul față de valorile fundamentale ale statului de drept. Strategia de dezvoltare pe sectorul justiției, evident, vizează în primul rând Min. Justiției ca autoritate centrală care coordonează și monitorizează implementarea acestui proces, dar implicarea nemijlocită și livrarea de rezultate, și de obiective atinse ține de un cerc mai larg de actori care trebuie și să producă real, nu doar să opineze”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

În viziunea Ministerului Justiției, per total, gradul de realizare a acțiunilor pentru anii 2022-2023 arată că 42% din acțiuni au fost implementate, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

„Evident că ne dorim cu toții ca schimbările în justiție să se producă rapid și calitativ, însă, trebuie să ne uităm cum să o facem pentru a fi într-adevăr calitativ și sustenabil pe termen lung. Trebuie să ne uităm și la resursele pe care le avem, la ce discursuri avem și cum putem ajuta. Rapid – nu cred că e cea mai fezabilă cale. S-au mai făcut anumite acțiuni în mod rapid, care au provocat mai multe consecințe și au dublat eforturile de remediere”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Amintim că din cele nouă condiții înaintate Rep. Moldova de Comisia Europeană, șase țin de reforma justiției, lupta împotriva corupției, lupta împotriva crimei organizate și deoligarhizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,06 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău