Ion Ceban critică Europa Liberă pentru solicitări de informații (Revista presei)
-
26 Aprilie 2023 09:47
„Kremlinul sprijină măsuri de destabilizare și de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, dar nu acceptă răspunsul suveran al autorităților noastre față de acțiunile neprietenoase de la Moscova”, titrează Ziarul National.
Reacția Moscovei de a declara un angajat al Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă persona non grata era „previzibilă” după decizia autorităților moldovenești de săptămâna trecută în privința angajatului Ambasadei Ruse la Chișinău, care a avut un comportament impropriu unui diplomat la Aeroportul Internațional Chișinău, afirmă analistul politic Veaceslav Berbeca. Totodată, „Este o măsură politică ce demonstrează că ambele state împărtășesc valori diferite. Kremlinul sprijină măsuri de destabilizare și de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, dar nu acceptă răspunsul suveran al autorităților noastre față de acțiunile neprietenoase de la Moscova. Acest lucru ne demonstrează, o dată în plus, faptul ca unica soluție a noastră este integrarea în structurile euro-atlantice”, a comentat Veaceslav Berbeca pentru Ziarul NAȚIONAL.
Și DW scrie că mai mulți oficiali moldoveni au primit interdicție de a intra în Rusia, inclusiv ministra de Interne Ana Revenco. Ce semnificații are această decizie, analizează jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Presa rusă scrie că diplomatul moldovean expulzat ar fi prim-secretarul Ambasadei Moldovei la Moscova, Valeriu Manea. Kremlinul a răspuns astfel la recenta expulzare a unui diplomat rus, care a intervenit brutal în raport cu polițiștii moldoveni de frontieră în momentul în care aceștia au împiedicat intrarea guvernatorului Tatarstanului, Rustam Minnihanov, în Moldova, la o acțiune electorală din Autonomia Găgăuză. Deputații moldoveni care nu mai pot intra în Rusia sunt: șefa Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, șeful Comisiei de securitate națională, Lilian Carp, dar și deputatul Oazu Nantoi – un critic aspru al regimului separatist pro-rus de la Tiraspol. Aceștia au condamnat în termeni duri invazia Rusiei contra Ucrainei și, crede Moscova, ar fi întocmit o listă cu ruși vizați de interdicții în Republica Moldova. Este vorba de mercenari Wagner, colonei și generali ruși, actualul procuror general al Rusiei, un fost șef al penitenciarelor din Rusia, precum și garda de corp (neoficială) a conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov. Pe lângă interdicțiile vizând circulația, restricțiile prevăd înghețarea fondurilor deținute direct sau indirect de către aceștia.
Pe de altă parte, Rusia trimite sperietori pentru moldoveni prin gura lui Dodon, comentează DW. În contextul tensiunilor diplomatice moldo-ruse, posturile propagandistice rusești i-au oferit din nou spațiu mediatic masiv fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, pentru corupție și trădare de patrie. În intervențiile sale la televiziunile pro-Kremlin, acesta încearcă să sperie moldovenii cu „repetarea scenariului ucrainean în Moldova” și alimentează ostilitățile contra Occidentului și NATO. Mai mult, Dodon vorbește la posturile rusești de televiziune despre faptul că este sigur că guvernarea de la Chișinău va fi înlocuită în viitorul apropiat și spune că „sarcina” de bază a Partidului Socialiștilor este să provoace alegeri anticipate.
Ziarul de Gardă reține declarația primarului capitalei, care susține că ar urma să aibă loc mai multe percheziții „pentru a-l face pe el să tacă”. Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban susține că deține „informații veridice și a fost avertizat de câteva surse” despre faptul că miercuri, 26 aprilie, oamenii legii ar urma să desfășoare percheziții la 10 adrese, inclusiv într-un dosar în care, potrivit edilului, urmează să fie vizată mama acestuia. Primarul mai afirmă că „ținta finală” ar fi el și perchezițiile ar urma să aibă loc „pentru a-l face pe el să tacă sau să nu critice PAS-ul”. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că „PAS nu s-a implicat și nu se va implica în actul de justiție”, iar „Curatorii de la Kremlin ai lui Ceban îi dau tot felul de idei năstrușnice despre cum să atragă atenția asupra lui și să se victimizeze”, a comentat reprezentanta PAS.
Ion Ceban critică Europa Liberă pentru solicitări de informații, titrează publicația. Primarul general al capitalei, Ion Ceban, s-a arătat nemulțumit de faptul că Europa Liberă a solicitat informații privind finanțarea unor proiecte ale Primăriei Chișinău cu sprijinul unor instituții din România. Vorbind la ședința Primăriei de marți, 25 aprilie, el a spus că Europa Liberă a trimis „întrebări provocatoare către partenerii noștri de peste hotare”, pentru a afla informații despre „interacțiunea” lor cu primarul Chișinăului. Europa Liberă a trimis solicitări în România, după ce Primăria Chișinău nu a răspuns la aceleași solicitări în termenul de 30 de zile lucrătoare prevăzut de lege. Ceban s-a mai plâns că ancheta pornită de Europa Liberă ar face parte dintr-o „campanie de discreditare enorm de mare” care i s-ar pregăti lui și echipei lui. Acum o lună, primarul a acuzat jurnaliștii că au pornit o campanie de denigrare a municipalității și a anunțat că va lansa o licitație pentru a contracta servicii de monitorizare a informației publice și că va confecționa, din bani proprii, „un monument funerar pentru așa-numita mass-media liberă și independentă din R. Moldova”. Organizațiile de media au condamnat atunci atacurile primarului asupra presei care abordează problemele capitalei.