Invitație la lectură: "Cazul Magheru" de Mihail Drumeș

  • 13 Octombrie 2014 10:40
Invitație la lectură:

Se zice că literatura română n-a cunoscut ce-i un roman detectiv. Total greșit, Cazul Magheru, de Mihail Drumeș vine să spulbere aceste afirmații, mai mult, zic eu că-i un roman de nivelul lui Arthur Conan Doyle sau Agatha Christie.

 

"Cazul  Magheru"combină foarte bine misterul dostoievskian cu dragostea shakespeariană. Ciudat?, ba de loc, n-ar fi fost Drumeș „Drumeș” dacă nu ar fi pus o picătură de iubire din romanul „Invitație la vals", de altfel romanul care l-a făcut faimos.

Personajul principal al romanului este Ilarie Magheru. Un personaj tipic romanelor scrise de Drumeș, îl vedem cum crește, cum se îndrăgostește, cum suferă, cum decide să devină doctor, cum reușește să se realizeze. Totul începe când marea sa dragoste moare din cauza că doctorii nu au putut să o ajute. Aici Ilarie decide să devină salvator de vieți, după ce finisează universitatea devine rapid un specialist bun.

Dar nu destul de bun, după cum spunea el, nu era mulțumit că salva vieți, pentru el erau puține, avea nevoie de mai mult, de a evolua și a deveni cel mai bun, dar pentru asta avea nevoie de mai mulți bani. Într-o zi când mergea cu trenul acasă la părinți află că în compartimentul său este un boier care deține o sumă importantă de bani și își pune în cap să-l tâlhărească.

Până să se hotărască că numai prin acest mod josnic își poate îndeplini visul și poate pleca în India pentru a face medicină și a evolua în acest domeniu, are loc un accident - trenul în care era se ciocnește de altul. Aici cu adevărat începe acțiunea, pentru că Ilarie stabilise deja cum o să-l tâlhărească pe boier. Haos, toată lumea este în panică, s-au ciocnit două trenuri, mulți răniți și morți. Boierul tot murise în tren. Dar cine este vinovatul? Ilarie, sau doar a fost un accident, fiindcă banii boierului erau la Ilarie în buzunar.

E genu de roman pe care nu-l poți ghici, nu știi ce se poate întâmpla pe pagina următoare. Nu știi daca e iluzie sau realitate în paginile citite. Personajele impresionează și educă. Romanul povestește despre valorile pe care le are un om, despre cum poți pierde aceste valori, dar mai ales cum să le salvezi.

Cartea poate fi comandată online de pe Bestseller.md. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău