Investiții vs. proteste, ori cum Rusia sărăcește UTA Găgăuzia (Revista presei)

  • 05 Aprilie 09:38
Investiții vs. proteste, ori cum Rusia sărăcește UTA Găgăuzia (Revista presei)

Nicolae Negru observă în editorialul său din Ziarul Național un fenomen neaoș care capătă tot mai multă răspândire în politica moldovenească: partidele constituite de lideri cu „bagaj” penal, fugiți de justiție peste hotare, dar doritori de a prelua puterea de la distanță și de a reveni în patrie pe cal alb, întâmpinați cu flori de poporul iubitor de hoți și tâlhari generoși „care fură, dar dau și altora”.

După Șor, Cavcaliuc, Kalinin, și-a făcut partid și bancherul de succes anonim, autodidact, autorul „laundromatului” mioritic al miliardelor rusești, admiratorul jurnalismului erotic și consilierul procurorilor generali, Veaceslav Platon. Vor putea duce alegătorii moldoveni încă un tâlhar în cârcă? – aceasta-i întrebarea, care apare în ziar. Deocamdată, Platon nu-și dezvăluie preferințele geopolitice. Ar fi însă bizar dacă proaspătul lider fugit la Londra ar opta, ca Șor fugit la Moscova, pentru integrarea cu Rusia. Din manifestul publicat de el, adresat către „tovarăși”, se poate deduce că noua formațiune va prelua stratagema lui Dodon: nici cu unii, nici cu alții. Adică tot cu Rusia. Va pune Platon la bătaie banii proprii sau îl va ajuta și pe el Moscova – se va afla în timpul apropiat.

Investiții vs. proteste ori cum Rusia sărăcește Găgăuzia, un articol de analiză publicat de Deschide.md. Acum câteva zile, regiunea din sudul R. Moldova a fost din nou scena unor așa-zise proteste organizate de forțe politice pro-ruse, cu oameni plătiți și aduși în mod organizat. Scenariu binecunoscut, implementat de zeci de ori în ultimii ani de elemente politice și criminale, instrumentalizate de propaganda rusă pentru războiul hibrid dus împotriva populației R. Moldova. Șefa statului a participat la demararea lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Acest demers, care înseamnă investiții și noi locuri de muncă în regiunea locuită și de minoritatea găgăuză din sudul R. Moldova, a fost întâmpinat cu apeluri la ură interetnică. Printre grupurile organizate de protestatari au fost văzuți o serie de lideri din administrația găgăuză, inclusiv guvernatoarea Evghenia Guțul, observă publicația. Dacă investitorii de bună credință vor întâmpina astfel de proteste este de datoria autorităților să scoată la lumină aceste mecanisme ascunse care amenință drumul european al R. Moldova, opinează Deschide.md

„NATO nu-și încalcă principiile”. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu s-ar implica într-un conflict militar, dacă Alianța nu ar fi atacată. Este răspunsul secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană oferit ZdG, în cadrul unui interviu, fiind întrebat „în ce condiții NATO ar putea să-și încalce principiile și s-ar implica într-un conflict armat”. Conform secretarului general adjunct, NATO „rămâne o alianță defensivă”, iar sprijinul pentru Ucraina „va continua”. Cu cât Ucraina vine mai repede către NATO și Uniunea Europeană, cu cât flancul estic se întărește mai mult, cu atât șansele care R. Moldova să aibă un risc de securitate militară scad și șansele de integrare europeană ale R. Moldova cresc. De aceea este foarte important ca NATO să-și facă datoria pe propriul teritoriu și să sprijine Ucraina în continuare”, a declarat Mircea Geoană.

Boom la exportul de floarea soarelui: Prețul mic în țară, scoate marfa în afară, titrează Mold-Street.  În primele trei luni ale acestui an din Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) au fost exportate 171.836 tone de semințe de floarea soarelui, de 3,7 ori mai mult ca în aceeași perioadă din 2023, dar cu 6% mai puțin ca în 2022, arată o analiză a expertului Iurie Rija. Potrivit lui, în total în perioada iulie 2023-martie 2024, au fost exportate deja peste 362.300 de tone de semințe de floarea soarelui, la care se adaugă și 186.479 de tone de ulei de floarea soarelui. „Această cifră depășește cu 25,7% rezultatul din perioada analogică a sezonului trecut”, susține Iurie Rija.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău