Interviu cu Victor Ponta, pentru Radio Chișinău
-
03 Iunie 2015 15:44
Victor Ponta a vorbit despre despre summitul de la Riga, relația bilaterală cu Republica Moldova, cazul Simion ș.a.
Premierul român, Victor Ponta, aflat joi, 21 mai, în vizită la Chișinău a declarat, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău, că are mai puține așteptări de la summitului Parteneriatului Estic care se desfășoară la Riga, și mai multe de la relația bilaterală Chișinău-București.
Corneliu Rusnac: Vizita Dumneavoastră la Chișinău are loc în aceeași zi în care la Riga, în Letonia, a început Summit-ul Parteneriatului Estic. E întâmplător acest lucru?
Victor Ponta: Nu-i deloc întâmplător. Am vorbit și cu președintele Iohannis care va merge la Riga și, sigur, va prezenta poziția României, care este neschimbată – sprijin necondiționat pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru reformele care trebuie să fie făcute aici. Eu, de când sunt prim-ministru, mi-am asumat o sarcină importantă, să trecem de la vorbe, la fapte concrete, la lucruri pe care să le vadă cetățenii. Adică, gazoductul, microbuzele, grădinițele, muzeul, lucruri foarte concrete. Ori, mesajul meu de astăzi a fost că nu ne dăm deoparte, nu ne răzgândim. Noi vom fi, cu siguranță, cum am fost și până acum, principalul sprijinitor al Moldovei și vom fi principalul investitor în Moldova, pentru că alții sunt cu vorbe frumoase, noi trebuie să fim cu vorbe concrete, cu bani, cu proiecte și asta o să facem și în continuare.
Corneliu Rusnac: Cât de important este pentru România ca Republica Moldova să își mențină parcursul european, mai ales în acest context regional complicat pe care îl traversează țările din zona noastră?
Victor Ponta: E cel mai important lucru, pentru că, până la urmă, ce poți să-i spui unui prieten sau unui frate, uită-te ce am făcut eu și la cum arată România acum, la 8 ani de la integrarea europeană. Nu-s lucrurile perfecte în România, dar, oricum, de unde am plecat și unde suntem, e o uriașă diferență. Faceți același lucru, nu e ușor, sunt sacrificii, sunt lucruri dificile, dar viitorul vostru este alături de noi în Uniunea Europeană.
Corneliu Rusnac: Ce așteptări aveți de la Summit-ul de la Riga?
Victor Ponta: Nu am așteptări foarte mari, ca să fiu foarte sincer. Există, categoric, o ezitare, o prudență pe plan european. Eu am mari așteptări de la proiectele noastre directe, unele pe care le-am implementat, altele pe care le avem în continuare, faptul că România a devenit principalul partener economic al Moldovei, faptul că pentru prima dată am trecut pe primul loc în opinia publică, ca fiind țara care sprijină cel mai mult Moldova, faptul că oamenii pot să meargă să vadă o grădiniță făcută cu bani din România, un microbuz, un muzeu, aici o să avem gaz sau energie electrică din România, mai ieftină decât cea pe care o avem acum. Eu cred foarte mult în partea aceasta practică și a vieții de zi cu zi și obiectivul meu fundamental ca prim-ministru acesta a fost și va rămâne.
Corneliu Rusnac: În acesta context, cum arată în prezent relația bilaterală Republica Moldova – România, inclusiv din punct de vedere economic?
Victor Ponta: E categoric o creștere, dar se poate mult mai mult. Anul trecut am avut o relație excepțională cu Guvernul condus de domnul Leancă. Începutul anului a fost perioada de instabilitate politică, însă am discutat cu noul prim-ministru, ne-am întâlnit și în alt context, am venit aici, la Chișinău ca să spun foarte clar că sprijinim Guvernul Moldovei.
Pe proiecte foarte concrete de energie, companii românești care vin aici, avem proiecte care se apropie de un miliard de euro, ceea ce este foarte mult și pentru România, și pentru Moldova. Trebuie doar să le implementăm.
Corneliu Rusnac: Astăzi ați semnat cu premierul Chiril Gaburici un memorandum cu privire la mai multe proiecte de interconectare energetică între cele două maluri ale Prutului, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care ar urma să fie extins până la Chișinău, construcția unor linii de tensiune înaltă care să unească rețelele electrice din cele două state. Pe când ar putea fi realizate aceste proiecte? Când ar putea deveni operaționale?
Victor Ponta: Noi suntem gata la București și cu proiectele, avem și banii necesari, companiile noastre au făcut profit anul trecut și au bani. Trebuie decizia politică aici la Chișinău. Și eu vreau să înțeleagă oamenii ce oferim. Eu nu vreau ca acum Moldova să-și ia toată energia din România, eu vreau ca Moldova să aibă întotdeauna două variante: ori ia dintr-o parte, ori ia din România. Să nu depindă de un singur lucru. Și întotdeauna să decidă care energie este mai sigură și care este mai ieftină.
Deci, e un proiect strategic acesta al interconectării și asta va face cu adevărat independentă Moldova, pentru că atunci când depinzi de un singur loc de unde primești energia, nu ești cu adevărat independent.
Ascultați aici interviul integral cu Victor Ponta, realizat de Corneliu Rusnac.