Oamenii din Zaporojie au primit tablete de iod, după incidentul întreruperii de curent de la centrală

  • 27 August 2022 10:22
Oamenii din Zaporojie au primit tablete de iod, după incidentul întreruperii de curent de la centrală

Tablete de iod au fost împărțite oamenilor de lângă centrala nucleară Zaporojie în caz de scurgere de radiații, transmite agenția de presă AP, citată de Sky News.

Aceasta vine la o zi după ce centrala a fost deconectată temporar din cauza pagubelor despre care Ucraina spune că au fost provocate de un foc la linia de înaltă tensiune care se afla deasupra. Există temeri privind un posibil accident acolo, ambele părți din conflictul dintre Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc de bombardamente în apropierea acesteia. Centrala are nevoie de curent electric pentru a răci reactoarele, însă are un sistem de generatoare diesel folosite ca rezervă.

Tabletele de iod ajută la blocarea absorbției de iod radioactiv de către glanda tiroidă în cazul unui accident nuclear. Acestea au fost acordate în orașul Zaporojie. Imaginile din satelit au arătat incendii izbucnite în jurul complexului în ultimele câteva zile.

Incidentul a readus în atenție groaza provocată de dezastrul nuclear într-o țară care încă este bântuită de dezastrul de la Cernobîl. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) așteaptă să se concretizeze vizita experților săi la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), aflată în prezent sub controlul forțelor ruse, și, având în vedere situația între cele două tabere beligerante, nu exclude riscul unui accident.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,24
Nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:4,63 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
7
Sat
9
Arhivă Radio Chișinău