Ediție Specială | Elena Levința: Nu putem rata șansa integrării europene, facem tot posibilul pentru a ne consolida capacitățile. Trebuie să învățăm din mers (VIDEO)
-
26 Martie 2024 16:53
Criza resurselor umane în instituțiile publice reprezintă o problemă, însă nu este o piedică majoră în procesul de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană. O dificultate ține însă de resursele umane limitate pe piața muncii și atractivitatea redusă a funcției publice, afirmă Elena Levința, consultantă în cadrul Cancelariei de Stat. Potrivit ei, odată cu deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, volumul de muncă a crescut, iar pentru aceasta a fost dat startul recrutărilor în masă, astfel încât efectivele de personal ale ministerelor au fost majorate cu 10-15%. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unei ediții speciale la Radio Chișinău.
„Noi am întreprins mai multe măsuri de a consolida capacitățile instituționale pe dimensiunea UE. În 2021 noi am divizat ministerele. Pasul doi – odată cu decizia privind deschiderea negocierilor de aderare la UE, noi am majorat cu 10-15% efectivele de personal ale ministerelor. Am majorat unitățile subdiviziunilor de profil, cele care elaborează politici. Am creat o subdiviziune de coordonare a politicilor pe domeniul UE, ca să creăm în interior instituțiilor structuri care vor facilita acest proces. Ulterior, am început recrutările în masă. Situația devine mai bună. Pasul următor ține de consolidarea capacităților. Noi nu avem luxul altor țări de a învăța pe etape, noi învățăm pe etape. Este o oportunitate unică și nu avem dreptul să o ratăm…lipsa cadrelor nu este o piedică serioasă. Unii funcționari mai au rezistență la schimbare. Trebuie să explici beneficiile, avantajele. Sunt diferiți, uneori se tem de ceva nou. E o rezistență a sistemului și se lucrează și aici”, a declarat Elena Levința.
Conform studiului realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, procentul de încadrare în câmpul muncii în instituțiile publice, în anul 2023 a fost de aproximativ 76%, cu circa 3 puncte procentuale mai mic față de anul precedent, chiar și urmare a majorării salariilor în cadrul autorităților publice centrale.