INTERVIU cu Iulian Chifu, coautor al lucrării "Războiul informațional: tipizarea agresiunii informaționale a Federației Ruse"

  • 19 Octombrie 2016 09:44
INTERVIU cu Iulian Chifu, coautor al lucrării

România se confruntă din ce în ce mai frecvent cu operațiuni de tipul războiului informațional, acțiuni insidioase, mai puțin vizibile, care să nu genereze reacții virulente negative. Asistăm inclusiv la una din cele mai moderne forme ale confruntării informaționale, războiul de troli, o adevărată armată de bloggeri care 24 de ore din 24, conform instrucțiunilor, inundă internetul cu comentarii online în interesul Rusiei, de exemplu.

Acesta este unul dintre aspectele esențiale relevate în lucrarea "Războiul informațional: tipizarea agresiunii informaționale a Federației Ruse", volum semnat de Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din București, și de Oazu Nantoi, analist pe probleme de securitate din Republica Moldova. Într-un interviu realizat de Alexandru Ioan, Iulian Chifu arată că studiul a urmărit crearea unui sistem de referință care să ajute la evaluarea gradului de impact al războiului informațional al Rusiei într-o terță țară, precum și de a devoala sisteme de lucru și formule instituționale individuale de protecție.

Reporter: Ce trebuie să învățăm din cercetarea pe care ați realizat-o?

Iulian Chifu: În primul rând, trebuie să fim atenți că a apărut ceea ce se cheamă agresiunea informațională, că Federația Rusă a dezvoltat un tip de agresiune cu totul special, ce se referă la spațiul public, dar se referă nu numai la componenta de propagandă-dezinformare, ci se referă și la lucruri mult mai subtile, la operațiuni psihologice, la război de troli, de condiționare, la recrutare în spațiul acesta virtual. Folosind pe de o parte principiile și valorile democrației occidentale, pe care le consideră în anumite puncte vulnerabilități, folosind tehnologia occidentală, internetul, accesul liber la internet și practic la informație infinită, dar și rețelele sociale, iată că avem o construcție nouă, asupra căreia trebuie să ne aplecăm cu foarte mare atenție, iar studiul nostru de fapt analizează la nivelul mass-media, la nivelul spațiului public cum arată, care este tipul de misiune militară pe care îl utilizează Federația Rusă nu numai în România sau în spațiul post-sovietic, dar în orice stat occidental, în SUA, peste tot.

Reporter: Cât de grav este acest fenomen în momentul de față?

Iulian Chifu: El deja... Am reușit să îl vedem și la noi în țară, atunci când am văzut Sky News care promovează la nivel de un miliard și două sute de milioane de telespectatori, știrea cum România trafichează armament ucrainean pentru teroriștii din Vestul Europei, tot așa cum am aflat de pe EurActiv faptul că Turcia transferă armament nuclear în România, evident ambele fiind niște gogorițe foarte mari, dar construite de așa natură și pe instrumente media altfel cu o anumită credibilitate și care afectează în mod direct statul român și care creează probleme noi în România, deschide discuții care sunt false sau creează realități paralele, care sunt de fapt niște plăsmuiri și nu adevăruri.

Reporter: Cum poate România să contracareze războiul informațional dus de Federația Rusă împotriva noastră în particular și a NATO în general?

Iulian Chifu: În principiu, pe termen mediu și lung, soluția este educația, este expunerea modului în care se formează, modul în care funcționează acest război, cum se construiesc percepțiile care iau locul realității pe falsuri. Pe termen scurt, evident că vorbim despre instrumente mult mai elaborate, instrumente reale, care includ formule interguvernamentale și un responsabil de proiect care să acopere inclusiv zona militară, pentru că productul originar din Federația Rusă este la nivelul Statului Major al Armatei Federației Ruse, deci acoperă inclusiv operațiunile psihologice și zona aceasta de construct de instrumente subtile de care sunt responsabile instituții specializate.

Reporter: Are România capacitățile necesare pentru a contracara acest război în momentul de față?

Iulian Chifu: Are. Îi mai lipsește responsabilul instituțional care să integreze toate aceste capacități, care lucrează împreună, dar fără...

Reporter: Cine ar fi acesta?

Iulian Chifu: Din punctul meu de vedere, varianta cea mai potrivită ar fi undeva la Ministerul Aparării Naționale.

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău