In Memoriam Aurel Marinciuc (AUDIO)

  • 15 Ianuarie 2020 17:30
In Memoriam Aurel Marinciuc (AUDIO)

Profesorul, Aurel Marinciuc, fizician, publicist, bibliofil, a fost condus astăzi, 15 ianuarie, pe ultimul drum. El s-a stins din viață la 13 ianuarie 2020, la vârsta de 87 de ani.

Aurel Marinciuc s-a născut la 10 august 1932, într-o familie de pedagogi din satul Crișcăuți, județul Soroca.  A activat la Universitatea Tehnică a Moldovei de la întemeierea acesteia (1964). În același an, 1964, a susținut cu succes teza de doctor în științe fizico-matematice  privind aplicațiile diagramelor Feynman în fizica corpului solid. A contribuit la fondarea Catedrei Mecanica Teoretică, fiind primul ei șef (1964-1969). Concomitent, în anii 1965-1967, a fost decan al Facultății de Mecanică. A început să predea cursul de mecanică cuantică, când despre acest domeniu abia începuse să se vorbească mai serios în URSS. În anii 1967-1969 – decan (fondator) al Facultății de Electrofizică.

În paralel cu activitatea didactică, s-a dedicat tărâmului editorial-publicistic. A contribuit la editarea albumului Universitatea Tehnică din Chișinău, fostul Institut Politehnic, la fondarea căruia a contribuit alături de rectorul Sergiu Rădăuțan. Condeiul său și-a lăsat amprenta inconfundabilă în numeroasele anuare ale Universității Tehnice a Moldovei pentru perioadele 1964-2004, 2009, 2014, 2015. A contribuit la editarea Calendarului Național, editat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

De asemenea, Aurel Marinciuc și-a adus aportul la salvarea clădirii fostului Liceu de băieți „B. P. Hasdeu”, în prezent sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Profesorul Aurel Marinciuc  a fost Ordinul de Onoare al Republicii Moldova (2014). De asemenea, el a fost distins cu cea mai înaltă decorație guvernamentală a Republicii Guineea, unde a predat cursuri (în limba franceză) la Universitatea din Conakry între 1988-1991; a fost distins și cu Diploma de Onoare a Universității Conakry (1991).

Un mare pedagog, dar și un Om cu inimă mare, a făcut donații de serii întregi de carte rară la bibliotecile Chișinăului, Iașiului, Sorocii, Clișcăuțiului, inclusiv cincizeci de volume din opera lui Voltaire în limba franceză, bibliotecii județene din Iași, iar alte zeci de ediții rare au ajuns în fondurile Bibliotecii Naționale a Moldovei.

Alături de rectorii Nicolae Testimițanu și Sergiu Rădăuțanu, Aurel Marinciuc a contribuit, în anii 60-70, la promovarea studenților moldoveni, în condițiile când aceștia erau minoritari în toate instituțiile de învățământ superior din RSSM.

Astfel, în 1970 erau înmatriculați la Politehnică aproximativ 5000 de  studenți moldoveni, fapt ce a schimbat atmosfera în Chișinău, adică limba română se vorbea deschis în universitate, cămine în transportul public. De asemenea a contribuit la traducerea a zeci de manuale în limba română și la introducerea limbii române, numită moldovenească pe atunci, ca limbă de predare la multe discipline care se predau doar în limba rusă. Pasionat de istoria neamului, inclusiv a Chișinăului, a contribuit inclusiv la publicarea volumului Centrul Istoric al Chișinăului.

Ascultați un interviu din arhiva Radio Chișinău, realizat de Victor Buruiană cu profesorul Aurel Marinciuc.

 

https://radiochisinau.md/chisinau-580-oamenii-cetatii-profesorul-aurel-marinciuc---52779.html

 

 
 

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:7,2 m/s
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău