În Găgăuzia nu există o școală cu predare în găgăuză

  • 30 Mai 2015 12:32
În Găgăuzia nu există o școală cu predare în găgăuză

Președintele Nicolae Timofti a efectuat vineri, 29 mai, o vizită în autonomia găgăuză, unde a participat inclusiv la ceremonia de încheiere a anului de studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

În discursul său ținut în fața elevilor, profesorilor și părinților prezenți la reuniune, președintele a vorbit despre importanța studierii în regiune a limbilor română și găgăuză. „În UTA Găgăuză nu există o școală cu predare în limba găgăuză. Nu este corect ca o etnie să nu aibă posibilitatea să învețe în limba sa”, a menționat președintele, citat de un comunicat al administrației prezidențiale.

Președintele Timofti a transmis Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” o donație de carte în limba română, între care opera completă a poetului Mihai Eminescu, dicționare, și alte volume.

În satul Cișmichioi, raionul Vulcănești, șeful statului a luat parte la lansarea lucrărilor de construcție a unei grădinițe de copii care va fi edificată cu fonduri acordate de Republica Turkmenistan. O înțelegere în acest sens a fost făcută între președintele Nicolae Timofti și omologul său turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, în timpul vizitei președintelui Timofti la Așgabat în luna aprilie a anului curent.

„Acest proiect vine să demonteze mitul despre dezinteresul autorităților centrale față de zona de sud a republicii. Dincolo de propaganda de dezbinare și speculațiile politice rămân lucrurile concrete”, a declarat șeful staului.

În regiunea găgăuză, din cele 30 instituții școlare cu statut de liceu, 26 folosesc limba rusă ca limba de predare, 2 licee moldo-turce utilizează limba engleză, și 2 – limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău