În contextul omorului liderului opoziției de la Tiraspol, Oleg Horjan, Promo-Lex vine cu solicitări către autoritățile constituționale ale R. Moldova

  • 17 Iulie 2023 15:51
În contextul omorului liderului opoziției de la Tiraspol, Oleg Horjan, Promo-Lex vine cu solicitări către autoritățile constituționale ale R. Moldova

Liderul opoziției de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost omorât în circumstanțe suspecte în locuința sa din regiunea transnistreană.

În acest context, Promo-LEX solicită 

Autorităților constituționale ale Republicii Moldova

– Investigarea promptă și eficientă a decesului d-lui Oleg Horjan și prezentarea rezultatelor anchetei.
– Sesizarea și implicarea instituțiilor și a organizațiilor internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană.
– Asigurarea protecției activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană.
– Sancționarea persoanelor responsabile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv limitarea dreptului de circulație și înghețarea activelor acestora aflate în Republica Moldova; 

Misiunilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova

 – Monitorizarea cazului și condamnarea persecuțiilor sistemice ale activiștilor din regiunea transnistreană. 

Instituția amintește că, Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol și era una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale. În urma unei întruniri publice din 02.06.2018 și a acțiunilor sale de protest public, Oleg Horjan a fost „reținut” și ulterior „condamnat” la patru ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”.  

La 23 iunie 2020 Curtea Supremă de Justiție a RM,  a declarat sentința presupusei ,,Curți Supreme a RMN” din 02 noiembrie 2018 și decizia ,,Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privința sa ca fiind lovite de nulitate absolută, ca hotărâri adoptate de organe neconstituționale 

La 6 decembrie 2022, după ispășirea integrală a pedepsei, Oleg Horjan a fost eliberat din detenția ilegală. La 22 decembrie 2022, într-un interviu amplu pentru Radio Europa Liberă, Oleg Horjan, a vorbit despre mai multe probleme cu care se confruntă regiunea transnistreană: economice, sociale, dar și politice. Dânsul a vorbit inclusiv despre abuzurile la care a fost supus în detenție în perioada anilor 2018-2022. 

Promo LEX amintește că Oleg Horjan în ultima perioada de timp s-a poziționat ca un apărător al drepturilor omului, atât prin declarații politice, cât și prin inițiative de susținere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol.  

Astfel, Promo LEX menționează că potrivit Declarației ONU privind apărătorii drepturilor omului, garanțiile și drepturile activiștilor, jurnaliștilor, voluntarilor ce realizează activități de promovare și apărare a drepturilor omului trebuie să le fie asigurate de către statele în care activează aceștia. 

Nu este pentru prima dată când activiștii civici sau politici sunt persecutați pentru opiniile exprimate sau acțiunile realizate în raport cu regimul represiv de la Tiraspol ( a se vedea cazul Pleșcanov, în continuare deținut la Tiraspol). Însă, omorul unei persoane trebuie condamnat ca atare și de asemenea trebuie să contribuie rapid la combaterea fenomenului impunității în acest teritoriu al Republicii Moldova.  

Și Biroul politici de reintegrare a anunțat că a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

Oleg Horjan, fostul lider al comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit mort în această dimineață, 17 iulie, în casa sa situată într-o localitate din suburbia orașului Tiraspol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău