Igor Dodon recunoaște datoria Transnistriei de 6 miliarde de dolari ca fiind a Republicii Moldova

  • 19 Ianuarie 2017 08:44
Igor Dodon recunoaște datoria Transnistriei de 6 miliarde de dolari ca fiind a Republicii Moldova

Președintele Igor Dodon a recunoscut datoriile Transnistriei pentru gazul natural drept „datoria totală a Moldovei” în sumă de 6,5 mlrd de dolari. Declarația a fost făcută ieri, în cadrul vizitei sale oficiale la Moscova.

El a spus că la Chișinău se  examinează variantele posibile pentru achitarea datoriei față de „Gazprom”.

„Avem anumite idei cum să ieșim din această situație. Datoria din dreapta Nistrului este de circa $500 mil., iar din stânga Nistrului - de circa $6 mlrd. Trebuie să înțelegem că toată această datorie - de peste $6,5 mlrd. - este datoria totală a Moldovei”, a spus Igor Dodon, citat de Infotag. Potrivit șefului statului, concernul rus, Gazprom” nu împarte datoria în cea a Transnistriei și cea a Moldovei.

În replică, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune, într-o postare pe facebook,  că Igor Dodon, „în loc să caute miliardul furat din sistemul bancar, ne pune în cârcă alte șase miliarde”.

„Dodon ne mai face un “cadou”: își asumă, în numele nostru, o datorie de 6,5 miliarde dolari americani față de Gazprom. Noi ne-am plătit facturile la timp. Nouă nu ne-a furnizat nimeni nici gaze naturale și nici energie electrică fără plată. Dacă Dodon și aliații lui de la guvernare au datorii - pentru banii primiți din offshoruri ca să-și finanțeze campaniile electorale, pentru schemele prin care produc energie electrică fără să achite gazul consumat, dar luând de la noi preț deplin și multe altele -, nu au decât să-și plătească singuri polițele”, afirmă Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău