Guvernul trebuie să identifice de urgență surse suplimentare de venit

  • 19 Decembrie 2014 14:50
Guvernul trebuie să identifice de urgență surse suplimentare de venit

Guvernul trebuie să identifice de urgență rsurse suplimentare de venit în condițiile în care deficitul bugetar s-a majorat în ultimele trei luni cu peste 3%.

De această părere este ex-ministrul finanțelor, Mihai Manole, care se arată îngrijorat de declarațiile recente ale reprezentanților Fondului Monetar Internațional ce conțin critici la adresa Guvernului pentru abateri de la disciplina fiscală. Această îngrijorare vine în contextul în care oficialii FMI și-au manifestat intenția de a reduce finanțările externe pentru Republica Moldova în următorii ani.

În opinia lui Mihai Manole, provocarea vine din partea sectorului real al economiei care în ultima perioadă este în stagnare. ”Atunci când dispar sursele externe de venit, trebuie să identificăm surse interne. Dar în prezent sursele interne vin doar din impozitare. Avem extrem de puține întreprinderi, entități active. Nu avem nici ramuri prioritare. Trebuie să vedem ce facem  cu sectorul real al economiei, aici e marea problemă. Cei de la guvernare nu au un program de creștere economică bine structurat. Toți vorbesc de creșteri, dar ce anume trebuie sa crească?În ultimii 20 de ani, după destrămarea URSS R. Moldova a mers din inerție. Nu avem ramuri în care putem declara creșteri sau îmbunătățiri”, a declarat Mihai Manole.

Amintim că deficitul bugetului de stat al Republicii Moldova pentru a doua jumătate a anului curent a crescut cu aproape 131 de milioane de lei – de la 2 miliarde 403 milioane până la 2 miliarde 534 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău