Guvernatorul BNM, despre creșterea prețurilor

  • 06 August 2021 16:26
Guvernatorul BNM, despre creșterea prețurilor

Prețurile la produsele alimentare, care au contribuit substanțial la creșterea inflației în Republica Moldova, au crescut începând din lunile aprilie-mai ale anului 2020 și au fost influențate și de seceta de anul trecut.

De asemenea au crescut prețurile la carburanți și a fost atestată o creștere rapidă a comerțului cu ridicata și comerțul cu amănuntul, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, în timpul prezentării unui nou raport asupra inflației.

Șeful băncii centrale mai spune că în urma unei analize a prețurilor la produsele alimentare de pe piața internă și la cele de pe piața externă se poate observa o corelare strânsă între acestea două. Explicația este că piața Republicii Moldova este mai mult alimentată cu produse de import, în urma secetei, fiind astfel influențată foarte puternic de prețurile din afară.

De asemenea, se simte o presiune din partea creșterii prețurilor internaționale, deoarece multe țări din Europa, printre care și România, s-au recuperat mult mai rapid din punct de vedere economic în urma pandemiei de Covid-19, pe când Republica Moldova încă se confruntă cu deficiențe pe plan economic.

Inflația ar putea crește și mai mult dacă nu se vor întreprinde noi măsuri cu privire la rata monetară, mai crede guvernatorul BNM, care opinează că viitorul inflației va fi influențat și de parcursul și durata pandemiei. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău