Guvernul a majorat volumul stocurilor de securitate a gazelor naturale

  • 29 Mai 12:34
Guvernul a majorat volumul stocurilor de securitate a gazelor naturale

Republica Moldova va stoca cca 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% vor constitui stocuri de securitate. Două hotărâri în acest sens au fost aprobate astăzi, în ședința Cabinetului de miniștri, în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre în caz de situații excepționale, transmite Ministerul Energiei.

Potrivit calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică prezentate Ministerului Energiei, cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale constituie 149,5 milioane m3. Dintre acestea, 47,1 milioane m3 reprezintă stocuri de securitate, ceea ce constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. Anterior, stocurile de securitate acopereau 8 zile de consum intern.

Societatea pe Acțiuni „Energocom” a fost desemnată întreprindere responsabilă de încheierea acordurilor și contractelor necesare cu operatorii instalațiilor de stocare și va ține evidența separată a tranzacțiilor încheiate în legătură cu crearea și menținerea stocurilor de securitate. Întreprinderea va achiziționa gazele naturale destinate executării obligației de stocare prin procedură competitivă de achiziție, pe platformele de tranzacționare, fie prin intermediul unor contracte negociate direct, în cazul unor situații excepționale.

Volumele de gaze vor fi achiziționate până la 1 octombrie a fiecărui an calendaristic și vor fi stocate în depozitele țărilor membre ale UE sau părți ale Comunității Energetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău