Generalul lui Putin din Găgăuzia (Revista presei)
-
04 Decembrie 09:47
Presa de la Chișinău, atentă în continuare la pericolele rusești în Republica Moldova și spațiul post-sovietic.
Ziarul de Gardă reține declarația secretarului general NATO, Mark Rutte, întrebat dacă România ar putea să intercepteze dronele rusești care încalcă spațiul aerian al R. Moldova, el a precizat că este vorba de o problemă ce ține mai mult de competența autorităților române. „Întrebarea privind dronele este, cred eu, o întrebare bilaterală, ce ar putea face România și Moldova aici. Înțeleg întrebarea, dar aș lăsa acest aspect autorităților române pentru moment”, a spus el. Totodată, Rutte a declarat că R. Moldova este prezentă pe radarul NATO, iar el personal este într-un contact „intens” cu președinta Maia Sandu. El s-a referit în special la ceea ce s-a întâmplat în timpul recentelor alegeri și referendumului pro-european și la influența externă.
GENERALUL LUI PUTIN DIN GĂGĂUZIA – este titlul unei noi investigații a jurnaliștilor de la RISE Moldova, despre unul dintre cei mai influenți generali ai lui Vladimir Putin implicat în invazia rusă din Ucraina, care se numește Nicolai Cioban și este din Găgăuzia, R. Moldova. Cioban a fost responsabil de parașutiștii trimiși să ia cu asalt capitala Ucrainei și de un grup de soldați ruși, mobilizați și antrenați anul trecut de militari de elită supranumiți „Zeii războiului”, activi în regiunea Kursk din Rusia, dar și în Donbas – pe teritoriul ucrainean ocupat temporar. Acum un an, generalul Cioban era la câțiva metri de Putin ascultând atent discursul despre așa-zisa operațiune militară specială în Ucraina și mesajele lui anti-NATO. În aceeași zi în care Cioban l-a întâlnit pe președintele rus, un utilizator anonim cu cunoștințe militare avansate a postat mesaje anti-occidentale pe grupurile de Telegram. RISE Moldova a identificat mii de mesaje postate discret de utilizatorul anonim în Telegram prin care apără Tiraspolul, Găgăuzia – de care îi este dor, și atacă frecvent guvernarea de la Chișinău. Nicolai Cioban are 52 de ani, este originar din Cazaclia, Găgăuzia, conduce trupe de elită rusești și este subalternul generalului de rang înalt Mihail Teplinski, comandantul trupelor aeropurtate rusești, care a fost sancționat internațional, inclusiv pentru masacrul de la Bucea, Ucraina. Pe larg citiți pe rise.me.
Capitulare în fața influenței ruse // Proteste masive în Georgia în legătură cu suspendarea negocierilor de aderare la UE, un articol semnat de Cornelia Cozonac, pe Anticorupție.md. A șasea zi consecutiv georgienii protestează în stradă, în mai multe orașe, în pofida suprimării dure de către poliție a acțiunilor de protest. Georgia este zguduită de demonstrații de când partidul de guvernământ Visul Georgian, care a obținut o nouă majoritate parlamentară la alegerile din octombrie, a anunțat că va opri discuțiile de aderare la Uniunea Europeană. Din „povestea de succes” a Parteneriatului Estic, Georgia a regresat considerabil, în ultimul deceniu, alunecând spre autoritarism, sub influența puternică a Rusiei. Justiția, altădată reformată și puternică, a ajuns la răscruce de interese, iar presa și societatea civilă pierd rapid din libertăți. Influența și amestecul Rusiei în Georgia nu sunt noi, ci de lungă durată, implicând operațiuni hibride, propagandă, intervenții militare și două regiuni importante - Osetia de Sud și Abhazia - ocupate. Dezavantajată geografic și politic din cauza hotarului imens cu Rusia și departe de Uniunea Europeană, dar cu 80 la sută din cetățeni care se pronunță pentru integrarea euro-atlantică, Georgia nu a reușit, la recentele alegeri parlamentare, să iasă de sub ciubota rusească. O amplă anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice dezvăluie cum s-a instalat influența rusească în Georgia.