Gazprom a vrut să schimbe punctul de intrare a gazului în RM; Rușii credeau că vor ajunge rapid în Transnistria (Revista presei)
-
02 Noiembrie 2023 09:31
Gazprom a vrut să schimbe punctul de intrare a gazului în RM; Rușii credeau că vor ajunge rapid în Transnistria, titrează Jurnal.md, care o citează pre șefa statului Maia Sandu. Gazprom i-a cerut Moldovagaz să schimbe punctul de intrare a gazelor naturale în R. Moldova. S-a întâmplat în primele zile ale atacului Rusiei asupra Ucrainei. Gazprom a vrut să livreze gaz Moldovei prin regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Potrivit președintei, Moscova avea atunci convingerea că soldații ruși vor ajunge rapid în Transnistria și dorea să controleze și acest punct de intrare a gazelor naturale în R. Moldova.
Indivizii bănuiți de corupție sau legături cu guverne străine, privați de dreptul la privatizare, scrie Europa Liberă. Persoanele fizice și juridice condamnate sau doar bănuite în legătură cu comiterea unor crime financiare sau relații cu crima organizată și guverne ostile R. Moldova nu vor putea participa la privatizarea bunurilor publice, se spune într-o decizie de guvern aprobată la 1 noiembrie. Restricțiile se extind la toate bunurile publice și au existat până acum doar pentru investiții în „domenii de importanță pentru securitatea statului”. Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a spus în ședința de guvern că scopul legislației noi este „să blocheze utilizarea banilor de proveniență ilicită pentru acapararea proprietăților statului”. În afară de persoanele care „au fost condamnate, printr-o hotărâre judecătorească definitivă” în R. Moldova sau în străinătate pentru acțiuni de „corupție, spălare a banilor sau finanțare a terorismului”, interdicția de a participa la privatizări și achiziții publice vizează și indivizii aflați încă la faza de „urmărire penală”, dar și cei bănuiți numai, „în temeiul informațiilor justificate prezentate de către organele competente ale statului”, că „ar putea desfășura activități ilegale sau infracționale”. Această descriere, dar și alte criterii prevăzute de legislația nouă corespund unor oligarhi-fugari ca Ilan Șor, Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon căutați de actuala guvernare de la Chișinău pentru diferite crime, remarcă Europa Liberă.
Cutremur în Procuratură: patru cereri de suspendare într-o singură zi, titrează portalul Anticorupție.md. Procurorul general interimar Ion Munteanu va cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) suspendarea din funcții a patru procurori. În cazul unuia dintre acuzatori, Mirandolina Sușițcaia, deconspirată de Anticoruptie.md pentru maniera în care a gestionat dosarul Laundromat și pe cele ale lui Veaceslav Platon, demersul a fost înaintat încă de predecesorul lui Munteanu, Dumitru Robu. După ce, în luna martie, curent, CSP a amânat examinarea demersurilor de suspendare din funcție a lui Vladimir Martea, Mirandolina Sușițcaia și Vadim Machidon, cererile procurorului general interimar au fost reactualizate. Membrii CSP urmează să decidă și soarta lui Dumitru Triboi, procurorul-șef al Procuraturii raionului Ungheni, implicat în tragicul accident de la Bahmut, soldat cu 4 persoane decedate.
Dosarul „frauda bancară” reapare în vizorul public, observă portalul Agora.md. Procuratura Anticorupție a anunțat că a început cercetarea judecătorească în cazul ex-deputatului Vladimir Andronachi. La 30 octombrie 2023, a avut loc o nouă ședință de judecată, fiind expusă învinuirea formulată în rechizitoriu. La 10 martie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din cauza denumită generic ,,Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Fostul deputat PD Vladimir Andronachi, un om din anturajul lui Vlad Plahotniuc, a fost reținut anul trecut la punctul de trecere a frontierei „Criva-Mamalîga”.
Deschide.md reține comentariile unui membru „Energocom”, după declarațiile bașcanului despre 10 lei la gaz: „Așa preț la gaz poate fi oferit pentru transformarea Găgăuziei într-o Transnistrie”, titrează publicația. Membrul Consiliului de administrare al SA Energocom, Alexandr Slusari, a reacționat la ultimele declarații ale bașcanului din Găgăuzia, Evghenia Guțul, care spunea că va oferi locuitorilor regiunii autonome - gaz la preț de 10 lei pentru un metru cub. Alexandr Slusari pune sub semnul întrebării un asemenea preț exagerat de mic, comparativ cu normele de pe piața reală. Slusari nu exclude faptul că în spatele acestor acțiuni ar fi tentativa ca regiunea găgăuză să devină una separată, la fel ca și regiunea transnistreană.
„Nimic nu e mai scump decât ceea ce primești pe gratis, a comentat la același subiect și expertul în energetică Sergiu Tofilat, care face parte din consiliul de observatori la Moldovagaz. El a scris că a citit atent hârtia publicată de Guțul. Acesta nu este contract, e o butaforie, nu găsim nici codul fiscal al părților, nici adresa, nici conturile bancare, la turci în genere lipsește ștampila. Ce vrea să-i ofere Șor lui Putin pentru această „reducere”? Să-i aducă Moldova pe talger și să ne transforme în enclavă rusească? În încheiere, expertul îndeamnă populația să nu se lase amăgită cu pomană electorală. Spre deosebire de Șor, la Energocom suntem siguri că vom avea gaz și nu vom îngheța la iarnă. Iar alde Șor-Putin-Gazprom ne vor închide gazul cum le place lor.