Gazeta de Chișinău/Veaceslav Negruța: Finanțare europeană pentru o guvernare prorusească? Dodon e dator cu propria existență celor de la Kremlin (Revista presei)

  • 07 Iunie 2020 10:39
Gazeta de Chișinău/Veaceslav Negruța: Finanțare europeană pentru o guvernare prorusească? Dodon e dator cu propria existență celor de la Kremlin (Revista presei)

Revista presei - 7 iunie 2020.

„Finanțare europeană pentru o guvernare prorusească?” – o întrebare pusă de expertul Veaceslav Negruța, într-o analiză din Gazeta de Chișinău. „Moldova a beneficiat de ajutoare de tot felul. De la umanitare, materiale până la financiare. De la propriii cetățeni, agenți economici până la cei din afara RM. Doar că președintele Dodon a decis să bage în seamă selectiv ajutoarele. Unele chiar de câteva ori pe zi. Altele – mult mai consistente și vitale – au rămas undeva pe „sub pod”. Că așa a vrut Dodon. Dodon a încercat să plaseze chiar și creditul convenit de el cu Putin în noiembrie 2019 ca ajutor anti-Covid-19, iar procedurile au fost viciate, doar ca să-i fie băgat pe gât R. Moldova un credit pur electoral pentru un posibil candidat susținut de Kremlin, comentează autorul. De ce Dodon și consilierii săi au alergie de la ajutoarele europene? De ce atâta venin aruncat peste o lume care știe să ajute și o face sincer, spre deosebire de idolii lui Dodon?... Un președinte instalat în 2016 prin niște aranjamente între Moscova și mafia locală coordonată de Plahatniuc nici nu poate să facă altceva decât să execute indicațiile propriilor creatori. Dodon e dator cu propria existență celor de la Kremlin: pentru partid, genți, kulioace, fundații din suflet, finanțări din Bahamas – toate „documentate” și de mafia locală care l-a dirijat o perioadă de timp, el fiind pus deja în funcția de președinte. Iar toate au și un cost…Unica protecție pentru sine și prietenii săi Dodon o vede în  loialitatea/supunerea totală regimului care l-a creat, i-a dat viață. Iar pentru aceasta el dă demonstrativ cu piciorul în tot ce e european și din Vest, crezând că Kremlinul îl va mai susține încă patru ani. Ar putea fi o miză greșită pentru Dodon, dar și un scenariu de coșmar pentru un stat european – RM”, atenționează expertul.

 „Corneliu Furculiță, despre „Costea și Cornel” – alt titlu din Gazeta de Chișinău. Publicația reține reacția președintelui fracțiunii PSRM și mâna dreaptă a șefului statului, Corneliu Furculiță, care a declarat la postul său de televiziune că nu se simte vizat de imaginile cu sacoșa de bani. După ce îi întinde Plahotniuc sacoșa cu bani, Igor Dodon spune limpede să îi fie dată lui „Cornel, pentru salarii”, amintește publicația. Gazeta menționează că Furculiță este din Sadova, Călărași, consăteanul lui Igor Dodon. El este unul dintre sponsorii importanți ai PSRM. A ajuns în Parlament în 2014, după scrutinul parlamentar din februarie 2019, a obținut un alt mandat de deputat. Este proprietarul companiei Exclusiv Media SRL, care controlează „Accent TV”, „TNT Exclusiv TV”, „NTV Moldova” și ziarul de limbă rusă „Argumentî i faktî”. Exclusiv Media a apărut într-o schemă prin care socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată în unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Această firmă a fost folosită ca vehicul financiar pentru a transmite peste 30 de milioane de lei PSRM. Banii au intrat în R. Moldova cu câteva luni înainte de prezidențialele din 2016. Banii au ajuns ulterior la unii membri de partid, „sponsori ai partidului”, în baza unor contracte de împrumut. Această schemă este investigată de procurori”, scrie Gazeta de Chișinău.

 „Probe VIDEO: Trădătorul de Dodon. Note informative pentru Putin și serviciile secrete ale Moscovei”, un articol publicat de Podul.ro, semnat de deputatul Iurie Reniță. „Este un act incontestabil de trădare de patrie când public recunoști că ai implicat serviciile secrete rusești cu, chipurile, nobila misiune de a-l înlătura pe odiosul de Plahotniuc sau îi scrii Note Informative, un fel de Dokladnaia, direct lui Vladimir Vladimirovici Putin, atenționează deputatul, care a făcut publice câteva secvențe video cu Igor Dodon, la sediul PDM… Trădători de patrie sunt în egală măsură atât Dodon cât și Plahotniuc care tranzacționau Republica Moldova ca la ruleta rusească, unul că să-și demonstreze condiția de vasal obedient al Kremlinului, altul ca să scape de dosarele de corupție din Federația Rusă. Vedem că între cei doi există o perfectă înțelegere și colaborare, care, nu exclud, că există și în prezent”, scrie autorul, care a arătat presei imagini cu Igor Dodon care primește o pungă plină cu bani de la Plahotniuc și alta în care Dodon îi mărturisește lui Plahotniuc că redactează în mod uzual note despre R. Moldova pe care i le trimite lui Putin.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, Alina Radu scrie că „de când s-a destrămat URSS, posturile de televiziune rusești nu s-au retras niciodată din R.Moldova, așa cum nu s-a retras niciodată Armata a 14-a. Probabil este bine să existe un pluralism, iar oamenii de aici să poată afla și ceea ce se întâmplă în Federația Rusă. Doar că «Первый канал» nu a arătat niciodată ceea ce se întâmplă cu adevărat în Rusia sau în R. Moldova sau în alte state post-sovietice, ci a arătat întotdeauna ceea ce vor să vadă liderii ruși și partenerii afiliați lor, scrie jurnalista. Prezența postului «Первый канал» în R.Moldova a fost mereu legată de marii decidenți politici, care au controlat atât prezența posturilor TV rusești în R.Moldova, cât și fluxul de bani din publicitate care a rulat pe aceste ecrane. Voronin, Lucinschi, Plahotniuc, iar mai nou – Dodon, fiecare dintre ei a fost favoritul acestui post TV, amintește autoarea. Acum «Первый канал» prezintă știri siropoase despre Igor Dodon, despre cum va pleca în curând la Moscova și cum a mai fost la Moscova… Cea mai mare pierdere pe care o aduce acest canal TV al Kremlinului la Chișinău este pierderea încrederii în pluralism, în jurnalism neafiliat politic, în deontologie profesională și în slăbiciunea politicienilor de a se vedea doar lustruiți și necriticați pe ecrane, ajungând să creadă că chiar așa sunt: strălucitori și fără cusur. Dar cel mai dramatic e că acești politicieni, când se privesc la «Первый» ca într-o oglindă, nu văd viața adevărată a cetățenilor. Iar cetățenii pierd șansa să fie văzuți de liderii politici”, scrie Ziarul de Gardă.

Vânzătorii, disperați că Piața Centrală ar putea fi iar închisă: „Cu furci și topoare vom ieși la protest!” – titrează Jurnal.md, care a realizat un reportaj la Piață, luni, când aceasta a fost redeschisă după perioada de stare de urgență din cauza pandemiei de Covid-19. Concluzia jurnaliștilor a fost că vânzătorii, dar și cumpărătorii, respectau normele impuse, cu mici excepții. Reporterii Jurnal.md scriu că au mai mers o dată la această piață, să căutăm „focarul de infecție” pe care l-a depistat premierul. Dar, a descoperit, de fapt, acolo un „focar de sărăcie”, oameni care nu au mult să pună mâna pe topoare și furci. Mai ales după mesajul premierului Chicu, care declarase că ar putea fi fin nou închisă piața. Publicația subliniază că o mare parte din vânzătorii din piață, mai ales cei din sectorul de fructe și legume, sunt pensionari. Fie că își cresc singuri producția, fie că sunt precupeți, aceștia afirmă că sunt nevoiți să iasă la piață, în loc să se odihnească la bătrânețe. Fiindcă, spun mulți dintre ei, statul și-a bătut joc de munca lor de-o viață, acordându-le o pensie mizeră. Dacă piața s-ar închide, așa cum a amenințat premierul Chicu, ar însemna să nu aibă ce mânca.

Mătușa Mărioara, din Colibaș, la vârsta ei de 76 de ani, în loc să-și odihnească bătrânețile, e nevoită să vândă la piață niște cireșe, usturoi, ceapă sau ce mai crește pe lângă gospodărie. Deși a muncit 50 de ani în colhoz, din fragedă copilărie, acum, spune bătrâna, ridică o pensie de „bătaie de joc”. „Cum să trăiesc cu pensia asta de 1000 de lei? Dacă nu aș mai veni cu ceva de vânzare la piață, aș muri de foame”…

Chicu nu se gândește la bătrânii aceștia care nu au ce mânca, care au stat două luni acasă? Oamenii aceștia se scoală la ora patru dimineața ca să-și găsească marfă, să-și câștige pâinea! Poți să reziști cu 1100 de lei pensie, să plătești serviciile comunale, să cumperi medicamente și să-ți rămână și de pâine?”, se întreabă o altă vânzătoare, care la 66 de ani, ridică o pensie de 1100 de lei, bani care nu-i ajung nici pentru achitarea serviciilor comunale.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău