Gazeta de Chișinău: Reparația COMPLEXULUI MEMORIAL ETERNITATE continuă (Revista presei)

  • 29 Aprilie 2020 10:00
Gazeta de Chișinău: Reparația COMPLEXULUI MEMORIAL ETERNITATE continuă (Revista presei)

Revista presei din 29 aprilie 2020

Curtea Constituțională a anunțat că va examina în fond sesizarea mai multor deputați care vizează constituționalitatea Acordului de creditare dintre Federația Rusă și R. Moldova la 7 mai. Între timp, la 23 aprilie, judecătorii Curții au suspendat intrarea în vigoare a acestui Acord, criticat de opoziția parlamentară, dar și de experți economici. ZdG a discutat acest subiect cu Alexandru Tănase, fostul judecător și președinte al Curții Constituționale. El observă că de această dată Curtea Constituțională este chemată să facă un exercițiu mai puțin obișnuit -  să stabilească dacă anumite clauze ale acestui acord contravin sau nu Constituției.  Dacă în privința legii de ratificare lucrurile sunt, în principiu, previzibile, în ceea ce privește fondul Acordului de creditare depinde foarte mult de curajul moral al judecătorilor constituționali și larghețea viziunilor acestora asupra unor valori constituționale fundamentale, cum ar fi suveranitatea, statul de drept, libera inițiativă economică, concurența loială etc, explică fostul președinte al Curții. Alexandru Tănase afirmă categoric că acest acord este unul dezavantajos Republicii Moldova și nu recomandă semnarea unui asemenea acord, care abundă de clauze și formulări ambigui și abuzive. Însuși faptul că nu este stabilită clar o jurisdicție europeană pentru soluționarea litigiilor face semnarea unui asemenea acord de-a dreptul riscantă, spune Alexandru Tănase, pentru Ziarul de Gardă.

Evaluarea modului cum a fost gestionată criza sanitară până acum este extrem de utilă, susține politologul Dionis Cenușă, citat de Tribuna. Ideea a fost publicată de opoziție și va fi inițiată în cadrul Parlamentului. În opinia expertului, efortul opoziției ar trebui concentrat pe ceea ce fac autoritățile acum – monitorizarea curentă. Sunt atestate peste 800 de cazuri de infecție în rândul personalului medical. Ar fi logică investigarea condițiilor care provoacă infectarea, pentru a putea contracara aceasta tendință cât mai devreme. Prioritatea priorităților este stoparea contaminării medicilor”, atenționează expertul.

Ziarul Național atrage atenția că „Grâul moldovenesc este scos în cantități mari din Republica Moldova, într-un an cu secetă. Câteva zeci de camioane încărcate cu grâu la Căușeni ar fi plecat zilele trecute „într-o direcție necunoscută”, raportează un martor la „Harta corupției” de pe site-ul Centrului de Investigații Jurnalistice. Anterior, autoritățile au declarat că securitatea alimentară a R. Moldova este asigurată și nu există pericol să rămânem fără produse în contextul pandemiei de COVID-19. Expertul de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a atenționat că pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă, deoarece efectele crizei economice sunt accentuate de secetă și înghețuri, iar o parte dintre culturile agricole deja este compromisă.

Reparația COMPLEXULUI MEMORIAL ETERNITATE continuă, infromează Gazeta de Chișinău. Pe timp de pandemie, când marile economii își regândesc planurile de lungă și de scurtă durată pentru a trece mai ușor prin această criză, în Republica Moldova se alocă bani pentru reparația unor obiective mai puțin vitale pentru societate în această perioadă. După câteva zile de la declararea stării de urgență, Agenția de Asigurare Resurse și Administrare Patrimoniu a Ministerului Apărării semna un contract de achiziție în valoare de 2.339.516,68 lei, cu compania „MAGDA” SRL pentru reparația elementelor de bază din cadrul COMPLEXULUI MEMORIAL ETERNITATE, scrie Gazeta. Ala Diaconu, de la serviciul de informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, a spus pentru GAZETA de Chișinău că „reparațiile COMPLEXULUI MEMORIAL ETERNITATE sunt în toi și vor fi încheiate în a doua jumătate sau la sfârșitul lunii mai”.

Între timp compania Magda SRL a mai obținut două contracte cu instituțiile statului, unul pe 20 martie, prin care Comisia Națională a Pieței Financiare a achiziționat mobilier, și altul pe 22 aprilie, de Agenția Servicii Publice, pentru achiziționarea de dezinfectant pentru mâini, scrie Gazeta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,03 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău