Gazeta de Chișinău/Mircea V. Ciobanu: „Nu suntem într-o criză politică, ci într-o confuzie politică” (Revista presei)

  • 19 Martie 2021 09:30
Gazeta de Chișinău/Mircea V. Ciobanu: „Nu suntem într-o criză politică, ci într-o confuzie politică” (Revista presei)

Revista presei din 19 martie 2021

În Gazeta de Chișinău, scriitorul Mircea V. Ciobanu se referă într-un editorial la situația politică și pandemică din Republica Moldova. „Oricât de gravă și neordinară situația de la noi, soluția imediată trebuie să fie calculată și expusă într-un algoritm justificat. Nu pe criterii populiste, ci ra-ți-o-na-le. Or, ca să luăm un exemplu la îndemână, procurarea urgentă a vaccinului, dar cu derogarea de la legislație, nu va fi neapărat benefică. Sau: decretarea unui lockdown fără calculul eficienței, doar „ca măsură” aplicată și raportată, ar putea să fie doar aparent efectivă, cu daune mari, de nu irecuperabile. Situația excepțională nu se rezolvă prin constatarea/ decretarea stării excepționale. Oricare ar fi starea, ea nu trebuie să însemne statul pe loc, în așteptarea izbăvirii. Un lockdown strict, sever, dar nu pasiv! (…) Prioritar e… să se abordeze sistemic necesitățile: pandemie și vaccinare; finanțare și ajutor fermierilor; lockdown bine gândit și eficient. Nu suntem într-o criză politică, ci într-o confuzie politică. Avem un guvern (fie și cu atribuții limitate) sută la sută socialist și o majoritate parlamentară: PSRM/ Șor/ Pentru și Pro Moldova. Avem un președinte încă opozant și o opoziție care vor schimbări radicale, dar prin metode diferite”, opinează autorul.

În cele peste două luni de la intrarea în mandat, Maia Sandu nu a renunțat sub nicio formă la ideea alegerilor parlamentare anticipate, indiferent de criticile care i-au fost aduse”, constată Petru Grozavu, în Ziarul de Gardă. Jurnalistul amintește considerentele președintei în acest sens: „Unu – că anticipatele sunt un angajament electoral, pe care electoratul l-a acceptat și la care ea nu poate și nu are dreptul să renunțe. Și doi: condiția la care a ajuns Parlamentul R. Moldova este o anormalitate, cu riscuri majore pentru securitatea statului. (…) Anticipatele, așadar, nu sunt un moft al Maiei Sandu și nici un capriciu, așa cum cred unii sau îi reproșează alții. Anticipatele, în varianta Maiei Sandu, trebuie să fie o „cruciadă” împotriva clanurilor mafiote din Parlament (iar, ulterior, și din Guvernul numit de acest Parlament mafiot), care se dosesc și își fac interesele în spatele mandatelor de deputat. Lucrurile au ajuns prea departe și situația a degradat prea tare, dacă partide cu președinți penali (cazul Șor) au ajuns să decidă soarta cabinetelor de miniștri, care până la urmă – de ce nu am recunoaște-o, vor trebui să facă (tradiție politică moldovenească) jocul celor care i-au adus în funcție și nu al celor care i-au făcut deputați. Ideea Maiei Sandu cu anticipatele a prins. Și la electorat, și în mediul politic, pentru că a fost și rămâne o problemă peste care nu se mai poate trece”, conchide editorialistul.

Octavian Țîcu a răbufnit în Parlament: „Ce se întâmplă în ultimul timp în Parlamentul R. Moldova este o mostră a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva noastră. Acest legislativ trebuie dizolvat urgent”, a declarat deputatul, citat de Ziarul Național. Potrivit lui Ocatvian Țîcu, istoric de meserie, la fiecare ședință de Parlament se încearcă și se încalcă limitele constituționalității: Printr-un asalt continuu asupra limbii române; Prin promovarea limbii ruse la nivelul limbii de stat și inocularea bilingvismului româno-rus; Prin cedări succesive față de separatismul găgăuz și transnistrean; Prin promovarea unui federalism voalat, menit să distrugă iremediabil fundamentele românești și europene ale acestui stat.

Fostul premier, Ion Chicu, a fost surprins de TV8 intrând în sediul Partidului Socialiștilor. El le-a declarat reporterilor că și-a propus să facă un proiect politic și deja a început să discute și cu alți lideri politici și că a început cu liderul PSRM, pentru că au colaborat, în timp ce el deținea funcția de premier, iar Igor Dodon era șef de stat. Ion Chicu a mai spus că își propune să aibă discuții și cu alți lideri politici.

În tableta sa pentru Europa Liberă, scriitorul Iulian Ciocan afirmă că știrea că Ion Chicu se gândește la posibilitatea înființării unui nou partid i s-a părut bizară. „Având o puzderie de partide și de partiduțe, fiind atacați de virusul nemilos, noi acum mai avem nevoie de un nou partid? Asta vor acum moldovenii sau poate totuși vor să scape de urgia care a luat turații pe vremea când Chicu era premier?”, se întreabă autorul.

Pentru a curăța sistemul justiției de corupție este nevoie de o evaluare externă a procurorilor, judecătorilor, și a întregului sistem, a declarat consiliera prezidențială pe domeniul justiției, Olesea Stamate, la Jurnal TV. „Noi vom insista pentru evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor astfel să ne asigurăm că în sistemul justiție rămân să activeze doar cei onești”, a argumentat ea. Aceasta a explicat că se va crea un mecanism paralel alături de cel care există acum la CSM, prin care atât experți străini cât și experți naționali, foști judecători, procurori cu reputație bună, vor evalua pe două criterii, integritate și profesionalism. Pe de altă parte, judecătorul Anatolie Țurcan a declarat că evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor nu va curăța sistemul de corupție. „Evaluarea externă este o idee năstrușnică. (…) Spre exemplu am avut în sistemul justiției în anul 2009, 2010, 2011 când se vorbea de unii politicieni că trebuie 80 % din judecători de curățat și de adus noi. Da, 80% s-au curățat, s-a schimbat ceva în sistemul justiției? Suflu nou noi l-am văzut, el nu dă nimic nou”, a punctat Țurcan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău