Gazeta de Chișinău | Eliberarea din detenție a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a coincis cu punerea în libertate a mai multor persoane care ar fi fost implicate în schemele sale (Revista presei)

  • 15 August 2020 10:22
Gazeta de Chișinău | Eliberarea din detenție a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a coincis cu punerea în libertate a mai multor persoane care ar fi fost implicate în schemele sale (Revista presei)

Revista presei - 15 august 2020.

„Fiecare ședință a Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova este transformată de șeful statului într-o adevărată pistă electorală, observă jurnalista Aneta Grosu, într-un editorial din Ziarul de Gardă. Electoratului i s-a vorbit că șeful statului este extrem de îngrijorat de patru probleme de actualitate: investigarea fraudei bancare, reîntoarcerea către stat a Aeroportului Internațional Chișinău, derularea investigațiilor privind schemele de contrabandă și evoluția situației epidemiologice. Dacă le-a anunțat în ordinea priorităților, devine clar că victimele COVID-19 au ajuns pe ultimul loc în îngrijorările șefului statului. Între timp, numărul celor afectați de noul coronavirus este în continuare stabil de mare, numărul celor decedați nu descrește, iar numărul lucrătorilor medicali loviți de această grea maladie este tragic de mare… Chiar din prima zi a pandemiei, situația a fost gestionată pe dos, lăsându-se mult loc pentru noi și noi îmbolnăviri. Și pentru decese noi. Lipsa unei strategii bine gândite de combatere a pandemiei, face victime nu doar printre pacienți, dar riscă să lipsească miile de copii de studii în școli adevărate. Dacă situația va continua în aceeași manieră, cei care sunt speranța și viitorul nostru ne-ar putea arunca în disperare, pentru că nu oricine poate face studii și poate comunica la distanță… Igor Dodon a furnizat cifre despre cum o fi fiind recuperate miliardul furat… Campania electorală, neîncepută oficial, continua”, scrie Ziarul de Gardă.

Cotidianul informează că familia președintelui a plecat la mare în Turcia. Anunțul a fost făcut Igor Dodon, spunând că el nu va avea parte de odihnă, dar e posibil să plece la Moscova pe câteva zile. Publicația amintește că zilele trecute, Igor Dodon îi critica pe cei care merg la mare în Turcia, menționând că numărul cel mai mare de cazuri de import de COVID19 este din această țară.

 „Praful lui Dodon în ochii Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase” – un editorial semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național, în care autorul se referă la anunțul lui Dodon că s-a reușit să se recupereze o jumătate din miliardul furat din sistemul bancar al Republicii Moldova. Dar, editorialistul întreabă „unde sunt banii recuperați și, dacă avem în buzunarul statului cu 500 de milioane de dolari în plus, de ce ar mai trebui să împrumutăm 200 de milioane de euro de la Putin”?

„Praful pe care Dodon îl aruncă în ochii cetățenilor, împreună cu PD, pare să fi nimerit și în ochii liderilor PAS și PPDA, mai comentează autorul,  după ce aceștia au acceptat fără condiții  propunerea lui Pavel Filip să discute, împreună cu PSRM și PD, situația critică în care s-a pomenit Republica Moldova din cauza guvernării proaste, în primul rând. De ce această discuție nu putea avea loc în Parlament, până la plecarea deputaților în vacanță forțată, sau chiar și mai înainte, în primăvară, când apăruseră primele semne ale dezastrului? Atunci, reprezentanții guvernării respingeau toate criticile opoziției, iar acum, dintr-odată, după două săptămâni de vacanță, ei recunosc că întâmpină probleme și în agricultură, și pe frontul luptei cu pandemia, și chiar cu organizarea unor alegeri prezidențiale libere și corecte… Este grăitor faptul că, în timp ce PSRM, PD, PAS și PPDA discutau „pe o platformă parlamentară” despre situația agricultorilor bătuți de secetă, primarul socialist și ministrul de Interne socialist le puneau piedici fermierilor-protestatari să intre în Chișinău”.

„Eliberarea din detenție a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon a coincis cu punerea în libertate a mai multor persoane care ar fi fost implicate în schemele sale, scrie Gazeta de Chișinău, într-un articol întitulat „Lista lui Platon”. Într-o perioadă relativ scurtă, justiția moldovenească a renunțat ca prin miracol la deciziile sale, unele devenite irevocabile. În diferite medii, inclusiv în procuratură și în breasla judecătorilor, se vehiculează că atunci când a fost pornită mașinăria pentru a fi scos Platon din închisoare, acesta ar fi negociat la greu și eliberarea unor persoane din anturajul său. Vitalie Burlacu, alias Vitas, a fost eliberat din închisoare la 11 iunie, cu patru zile înainte de eliberarea lui Platon. Curtea de Apel Chișinău a dispus încetarea procesului penal în privința lui Burlacu și a presupusei sale complice, Irina Baglai, pe motiv că au fost încălcate mai multe norme de procedură în perioada investigării cazului. Fostul model Irina Baglai și ex-polițistul Vitalie Burlacu au fost reținuți la 7 martie 2014, fiind suspectați că au încercat să corupă deputații din fosta coaliție proeuropeană. Aceștia ar fi propus câte 250 de mii USD unor deputați ca să părăsească partidele în ajunul semnării și ratificării în Parlament a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană…Platon a recunoscut că Vitalie Burlacu și Irina Baglai sunt persoane din anturajul său. Cu puțin timp înainte de a fi arestat, în august 2016, Platon a făcut o declarație pe care a autentificat-o la un notar ucrainean. În documentul făcut public de către avocații afaceristului în martie 2017, se arată că dosarul privind coruperea deputaților ar fi fost fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc, iar Burlacu și Baglai ar fi fost condamnați pe nedrept.

Gazeta de Chișinău scrie că și „fosta șefă de direcție de la Moldindconbank, Olga Pungă, condamnată în 2017 la opt ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie, a fost eliberată din închisoarea de la Rusca la mai puțin de două săptămâni după ce a fost eliberat Platon. Decizia a fost luată de către Judecătoria Hâncești, la solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a dispus ca Pungă să fie eliberată pentru perioada în care dosarul se va afla în proces de revizuire. Olga Pungă a fost reținută în ianuarie 2017. Procurorii au acuzat-o de falsificarea mai multor chitanțe de achitare a taxelor de stat de către bancă, prezentate în instanțele de judecată care examinau acțiunile băncii împotriva debitorilor. Prejudiciul adus statului a fost estimat la 4.138 mil. lei. Procurorii au constatat că schema ar fi fost elaborată de Veaceslav Platon… Cu câteva luni înainte de eliberarea lui Platon, Procuratura Anticorupție a solicitat revocarea măsurii de arestare preventivă pentru mai multe persoane date în urmărire generală pentru că l-ar fi ajutat pe Veaceslav Platon, în 2010, să pună mâna pe 61 la sută din acțiunile de la Fabrica de Zahăr din Glodeni. Este vorba despre Vitalie Mihailov, Alexandru Balica, Aliona Stașevscaia, Oleg Sliusarenco și alții”, scrie Gazeta de Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău