GAS NATURAL FENOSA: Majorarea tarifelor la curentul electric, inevitabilă

  • 29 Ianuarie 2015 16:26
GAS NATURAL FENOSA: Majorarea tarifelor la curentul electric, inevitabilă

Energia electrică s-ar putea scumpi cu peste 20% în timpul apropiat.

Cel mai mare furnizor de electricitate din Republica Moldova, ”Gas Natural Fenosa” își motivează solicitarea de ajustare a tarifului prin deprecierea tot mai accentuată a leului față de principalele valute de referință. Experții spun că o eventuală majorare a prețului la electricitate, justificată de altfel, ar duce la scumpiri în lanț, cei mai afectați fiind consumatorii casnici.

”Gas Natural Fenosa” a prezentat recent la ANRE formula de calculare a noilor tarife, prin care consideră că prețul la energia electrică trebuie majorat. Furnizorul spune că în situația în care leul s-a depreciat cu aproximativ 20% lei în ultimele două luni, compania înregistrează pierderi. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al ”Gas Natural Fenosa”, Vasile Gribincea, o ajustare a noilor tarife la situația actuală din economia moldovenească este una inevitabilă.

”Ultima actualizare a tarifului a avut loc în luna mai 2012. În acest răstimp s-au schimbat multe lucruri în economia moldovenească sub aspectul prețurilor, cursului monedei naționale în raport cu dolarul. ANRE urmează să ajusteze tariful la cheltuielile reale, a declarat Vasile Gribincea.

Experţii consideră că cererea furnizorului de curent este justificată şi spun că, în cazul în care ANRE va da curs solicitării, consumatorii vor plăti mai mult pentru curent. În același timp, o eventuală scumpire va genera creşteri în lanţ a preţurilor pentru diverse produse şi servicii, consideră analistul economist Ion Preașcă.

”O scumpire a curentului electric trebuia operată demult. ANRE a tărăgănat o asemenea decizie de mai multe ori din varii motive. Această majorare va influența prețul final al produselor mai multor întreprinderi energofage. Chiar și în prețul pâinii, unde curentul electric nu are o cotă mai mare de 15-20%, scumpirea se va face resimțită. Însă impactul major îl vor resimți consumatorii finali, oamenii, a declarat Ion Preașcă.

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, Sergiu Ciobanu, spune că solicitarea ”Gas Natural Fenosa” este una motivată, dar a exclus o majorare a tarifului în următoarele câteva săptămâni.

”Tariful vechi a fost calculat la un curs de circa 12 lei pentru un dolar. Acum ”Gas Natural Fenosa”  ne-a prezentat calculele la un curs de 17 lei pentru un dolar. Teoretic, conform tuturor legilor economice scumpirile ar trebui operate, însă pentru moment nu va fi nicio majorare. Vom examina, vom analiza. Dacă vom vedea că sunt premise atunci vom discuta” a declarat Sergiu Ciobanu.

Totodată, Sergiu Ciobanu nu exclude și o majorare a tarifului și la gazele naturale, în pofida ieftinirii, din 1 ianuarie, a costurilor de import. În situația în care leul s-a depreciat considerabil în ultima perioadă, transformat în lei moldoveneşti, preţul gazului rusesc a crescut cu 13 procente față de cel inclus în tarif, au declarat oficialul ANRE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
9,73 °C
nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:14,9 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău