Furtul miliardului: Un război total ”care pe care” (Revista presei)

  • 14 Iulie 2016 09:32
Furtul miliardului: Un război total ”care pe care” (Revista presei)

Revista presei din 14 iulie 2016

Zia­rul de Gardă aduce deta­lii noi des­pre cel mai medi­a­ti­zat pro­cu­ror din Republica Mol­dova, Adri­ana Beți­șor. Aflați cât costă și din ce bani își con­stru­iește o casă cu două nive­le la mar­gi­nea Chi­și­nă­u­lui.

Același ziar relevă că 22 de pro­cu­rori, „nea­tes­tați” în urma eva­luă­rii ordi­nare, au obți­nut drep­tul de a rămâne în pro­cu­ra­tu­ră la o ates­tare repe­tată, iar cei ple­cați din funcții au primit de la stat indem­ni­za­ții de zeci de mii de lei.

În Zia­rul de Gardă mai găsim un inter­viu cu amba­sa­do­rul Slo­va­ciei în Repu­blica Mol­dova, Róbert KIRNÁG, des­pre trans­pa­rență și corup­ție, încre­de­rea UE în poli­ti­cie­nii mol­do­veni și lec­ți­ile la care Mol­dova rămâne repe­tentă.

Comentând noile dezvăluiri despre furtul miliardului, Petru Bogatu opinează în Ziarul Național că la mijloc e o confruntare acerbă a clanurilor. Un război total ”care pe care”. Potrivit autorului, plecarea grabnică a lui Gofman în SUA și conferența sa de presă de la Washington aduc mai curând a manevre de învăluire decât a mărturisire a păcatelor. Pe cont propriu sau nu, el a început să vorbească în urma arestării lui Șor. Punerea acestuia din urmă sub pază a deschis cutia Pandorei. Toate nelegiuirile legate de furtul miliardului riscă acum să iasă la vedere, scrie Petru Bogatu. Totodată, autorul atenționează că dacă Gofman s-a întâlnit cu reprezentanți ai Guvernului american, rezultă că justiția Statelor Unite anchetează discret devalizarea băncilor din Republica Moldova.

Adevărul publică un INTERVIU cu liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, despre Unire, NATO și alegerile prezidențiale din toamnă. El a declarat că PCRM încă nu a decis dacă va participa la alegerile prezidențiale sau le va boicota. Totodată,  liderul PCRM atenționează că împuternicirile președintelui nu sunt determinate și că în prezent 80% dintre acestea sunt în favoarea Parlamentului. Dacă alegem președintele în condițiile care sunt descrise în Constituție, vom avea permanent conflicte dintre Președinție și Parlament. Președintele trebuie să aibă mai multe atribuții dacă e ales de întreg poporul, susține Vladimir Voronin, într-un interviu din Adevărul.  

Evenimentul Zilei amintește că încă de la fondarea sa, Transnistria nu a fost creată pentru a fi un stat independent, ci pentru a se uni cu Moldova. Strategie tipică bolșevică, prin care statul este înlănțuit de obligativitatea reintegrării teritoriului separatist, și condamnat prin această reintegrare. Astfel, o aparentă victorie este transformată într-o înfrângere totală. Rezultatul, un stat federativ. Autorul atenționează că Moldova nici ca stat unitar nu a ieșit de sub influența Rusiei. Dar ca federație, aceasta va fi mai subordonată decât era gubernia Basarabiei în perioada țaristă. Mai ales că în această federație, doi din trei subiecți vor fi Rusia, iar cel rămas semi-Rusia, scrie Evenimentul Zilei.

Portalul Mold-street preia o sinteză a listei de măsuri pe care Moscova le-a propus Chișinăului în schimbul restabilirii relațiilor comerciale. Acestea sunt de ordin tehnic, energetic și chiar geopolitice. Oferta Rusiei: renunțați la integrarea în UE, cumpărați energia noastră și rămâneți în CSI, concluzionează Mold-street.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău