Fulgerul etern din Catatumbo – fenomen unic în lume
-
09 Iulie 2016 19:05
În nord-vestul Venezuelei, în locul unde râul Catatumbo se varsă în Lacul Maracaibo, poate fi văzut aproape în fiecare noapte un spectacol natural unic în lume.
Fenomenul este cunoscut ca „Fulgerul Catatumbo”, „râul de foc din cer”, „Farul din Maracaibo” sau „fulgerul etern din Catatumbo (în spaniolă = Relámpago del Catatumbo).
Prima mențiune scrisă a acestor furtuni violente însoțite de mii de fulgere datează din timpul lui Lope de Vega, care amintește despre ele într-un poem numit „Dragontea”. Versurile descriu fulgerele care luminează corăbiile lui Sir Francis Drake, în timp ce pregătea un atac supriză asupra orașului Maracaibo.
Furtunile au loc cu o frecvență aproape zilnică, variind de la 140 la 300 de nopți pe an. În momentul producerii lor, acestea durează câteva ore și fulgerele luminează neîncetat cerul. Regiunea a intrat în Cartea Recordurilor pentru numărul de fulgere care au avut loc într-o oră: 3.600. În mod obișnuit, se produc în medie circa 280 de fulgere pe oră, ceea ce într-un an înseamnă aproape 1 milion.
Furtunile se răresc sau se înmulțesc în funcție de anotimp, perioadele cele mai active fiind lunile mai și octombrie (începutul și sfârșitul sezonului ploios tropical). În sezonul uscat, în special în lunile ianuarie și februarie, furtunile sunt mai rare și, uneori, chiar încetează. Un astfel de moment a avut loc în ianuarie 2010, când fenomenul a coincis cu o secetă severă produsă de El Nino. Cu toate acestea, în ultimii ani, furtunile s-au produs cu aceeași regularitate. Nu se știe cu exactitate de ce au loc cu o asemenea frecvență și intensitate, dar există mai multe teorii în acest sens.
Lacul Maracaibo este situat într-un bazin mai mare, înconjurat de mlaștini, sub care se află un uriaș câmp petrolifer. Rezervele de petrol merg mână în mână cu metanul, gaz care iese la suprafață prin apa lacului și a mlaștinilor. Astfel, se crede că metanul crește conductivitatea aerului de deasupra lacului și a râului, ceea ce face ca fulgerele să fie alimentate rapid cu energie și lovesc mai des. Deși poate părea o teorie solidă, ea este respinsă de o serie de specialiști în științele atmosferei, care afirmă că metanul din aer are o concentrație mult prea mică pentru a produce un asemenea efect și dau exemplul altor zone de pe glob unde concentrația de metan atmosferic este mai mare și, cu toate acestea, fenomenul nu se produce.
Alți experți susțin teoria potrivit căreia există o interacțiune specială între căldura și umiditatea din această regiune ecuatorială, determinată de vecinătatea cu Anzii Cordilieri și vânturile care bat dinspre Marea Caraibilor. Bazinul Maracaibo este înconjurat la vest, sud-vest și sud de două lanțuri muntoase, Cordillera de la Costa și Cordillera de Merida. Vânturile care bat dinspre Marea Caraibilor întâlnesc umiditatea care se ridică la suprafața lacului și a mlaștinilor. Acest aer cald și umed se lovește de munți, se ridică și întâlnește atmosfera mai rece a Anzilor. Astfel sunt explicate furtunile și fulgerele violente care le însoțesc.
***
* Un fulger poate afecta o suprafață de 8 kilometri pătrați și produce 100 de milioane de volți de electricitate.
* Nu întotdeauna un fulger provoacă decesul, majoritatea victimelor lovite de fulger supraviețuiesc, dar rămân cu sechele cum ar fi arsurile, pierderea memoriei, modificări de personalitate și chiar leziuni cerebrale.
* Deși, teoretic, suntem mai în siguranță în spații închise în timpul unei furtuni, nu suntem complet protejați de fulgere. Cablurile electrice, telefonice, fierul beton sau țevile de la instalații pot conduce electricitatea produsă de un fulger. În cele mai multe cazuri consemnate în spațiile închise au fost implicate persoane care vorbeau la telefon cu fir.
* De asemeni, nu este recomandabil să facem duș în timpul unei furtuni, deoarece conductele de apă pot conduce electricitatea produsă de un fulger, de la kilometri depărtare.
* Fulgerele pot apărea chiar și în timpul furtunilor de zăpadă. Acestea au loc atunci când aerul mai cald și umed de la sol intră în contact cu aerul rece din straturile superioare ale atmosferei. Cristalele de gheață astfel formate și apa foarte rece favorizează apariția descărcărilor electrice.
Sursa: www.todayifoundout.com/ rador.ro
Traducerea și adaptarea: Bianca Ioniță