Franța | „Vestele galbene” își anunță participarea la alegerile pentru Parlamentul European

  • 24 Ianuarie 2019 11:51
Franța | „Vestele galbene” își anunță participarea la alegerile pentru Parlamentul European Lucas BARIOULET / AFP via ru.rfi.fr

"Vestele galbene" și-au anunțat miercuri, în Franța, intenția de a prezenta o listă proprie cu candidaturi la alegerile pentru Parlamentul European, având-o în frunte pe Ingrid Levavasseur, una dintre personalitățile proeminente ale acestei mișcări sociale, potrivit AFP, informează Agerpres.

"Ralierea inițiativei cetățenești"(RIC) a difuzat o listă cu zece nume, în vederea constituirii unei liste complete cu 79 de candidați până la "jumătatea lunii februarie" pentru scrutinul din 26 mai.

"S-ar putea foarte bine să avem 79 de candidați încă de acum, dar am ales să lăsăm lista deschisă participanților. Va exista o votare internă între candidații actuali pentru a-i desemna pe ceilalți candidați", a asigurat Hayk Shaninyan, un alt lider al "vestelor galbene", care susține această listă, dar care nu figurează pe ea pentru moment.

"Vizăm o depunere oficială a listei la jumătatea lunii februarie", a afirmat el, asigurând că apelul la candidatura pe listă este adresat "tuturor cetățenilor".

Ingrid Levavasseur, o asistentă medicală de 31 de ani, care locuiește în Eure, în Normandia (vestul țării), renunțase recent să devină cronicara "vestelor galbene" la canalul BFM TV, după ce primise amenințări.

Printre cele 10 nume de pe listă, ceilalți candidați au între 29 și 53 de ani, profesii diferite (patron al unei mici întreprinderi, mecanic, jurist, mamă de familie, funcționar etc).

De la jumătatea lunii noiembrie, "vestele galbene" manifestează cu regularitate în numeroase orașe franceze pentru a se opune politicii sociale și fiscale a guvernului.

Această inițiativă se adaugă unui proiect de listă anunțat în decembrie de cântărețul Francis Lalanne sub numele de "adunarea cetățenească a vestelor galbene", care însă nu a mai comunicat nimic în ultimele săptămâni.

Potrivit unui sondaj Elabe publicat miercuri, o listă a "vestelor galbene" este creditată pe locul al treilea, cu 13% din voturi, după Republica în Marș (LREM) , partidul președintelui Emmanuel Macron, și Adunarea Națională (extrema dreaptă). Aceste sondaje nu se referă totuși precis la lista "vestelor galbene" anunțată miercuri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău