FOTO | Trei pensiuni rurale din rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” au fost inaugurate după renovare

  • 19 Octombrie 2017 08:57
FOTO | Trei pensiuni rurale din rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” au fost inaugurate după renovare

În regiunea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” au fost  inaugurate după renovare, miercuri, 18 octombrie, trei pensiuni rurale: „Casa din luncă”, „Casa de sub stâncă” și „Casa Verde”.

Renovarea acestora a fost susținută financiar de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei. Lucrările de reconstrucție au durat peste 16 luni, și au costat peste 120.000 de dolari, transmite IPN.

Astfel, cele trei Case și-au îmbunătățit condițiile de cazare, au reînnoit și decorat spațiile de primire a oaspeților, au lărgit capacitatea locației și au diversificat serviciile. Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a spus că regândirea pensiunilor rurale este o activitate prin care se propune dezvoltarea sectorulUI turismului și punerea în valoare a patrimoniului cultural al țării. „Aceste activități fac parte din Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea și promovarea rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca primă destinație turistică din țară, pentru că anume aici avem un mare potențial de dezvoltare a turismului rural și cultural - elemente importante care trebuie puse în valoare”, a spus Andrei Chistol.Daniel Thomson, șeful Departamentului Creștere Economică, misiunea USAID Moldova, este sigur că cele trei pensiuni rurale vor contribui la impulsionarea turismul de nișă din Moldova, care poate deveni o industrie sustenabilă și competitivă, oferind locuri de muncă pentru locuitorii de la sate. „Sondajele cu turiștii străini la plecarea din Moldova arată că vizitatorii străini apreciază cel mai mult ospitalitatea moldovenilor, or, pensiunile rurale întruchipează perfect ospitalitatea prin păstrarea tradițiilor și deservirea turiștilor în mod autentic. USAID și Guvernul Suediei au susținut renovarea pensiunilor rurale pentru a le alinia standardelor internaționale de deservire”, a spus Daniel Thomson.

„Guvernul Suediei se alătură eforturilor depuse de industria de turism pentru dezvoltarea ofertei turistice a Moldovei, în special în regiuni. Modernizarea unităților de cazare din sate este un pas important spre reinventarea pensiunilor rurale din Moldova ca destinații turistice, ceea ce are drept scop impulsionarea dezvoltării sectorului și, prin urmare, un impact pozitiv asupra economiei țării”, a declarat la evenimentul de inaugurare, prim-secretarul Ambasadei Suediei în Moldova, Thomas Alveteg.

În regiunea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” în cadrul programului „Hospitality + Moldova” al Proiectului de Competitivitate din Moldova au fost renovate în total șase pensiuni. În prezent, aproximativ zece din 26 de pensiuni rurale înregistrate în Republica Moldova oferă turiștilor condiții de cazare conforme standardelor occidentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
18 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:2,1 m/s
Lun
17 °C
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău