FOTO // Săptămâna Modei de la Paris: Defilări cu tentă orientală japoneză

  • 28 Septembrie 2016 20:48
FOTO // Săptămâna Modei de la Paris: Defilări cu tentă orientală japoneză

Kimonouri, saboți din lemn cu baretă între degete, centuri obi... Creatorii și-au căutat inspirația în îndepărtata Japonie în prima zi de prezentare a colecțiilor de pret-a-porter primăvară/vară la Săptămâna Modei de la Paris, relatează AFP.

Debutul acestei săptămâni a modei a fost marcat marți seară de prezentarea casei Saint Laurent, oferită de noul director de creație Anthony Vaccarello, succesorul lui Hedi Slimane, printr-o colecție glamour inspirată din anii 1980.

Tendința zilei de marți a fost însă inspirația niponă. La firma Paule Ka, rochiile și taioarele imaculate au avut croială de kimono, încinse la brâu cu o centură obi. Rochiile în culori vii au fost de asemenea plisate ca niște origami, realizate din materiale fluide în tonuri degrade.

Din acest voiaj în Japonia s-a inspirat și stilista Alithia Spuri-Zampetti. "Am ales să mă joc cu contrastele dintre aspectul rigid și sculptural, net și pur, cu aspectul armonios și poetic al Japoniei", a declarat directoarea de creație italo-americană care a ales pentru prezentarea ei serele din Jardin des Plantes.

În vegetația luxuriantă, rochiile fluide în culori strălucitoare au semănat cu păsări exotice. Franjuri multicolori au acoperit de asemenea încălțămintea, inclusiv tocurile, în ton cu gențile.

Franjurile au fost vedete și la tânăra marcă Paskal, de data aceasta în versiune electrică. Tânăra stilistă ucraineană Julie Paskal, 27 de ani, s-a inspirat din creațiile pictorului german Sigmar Polke în privința culorilor. Rozul pal cu galbenul electric s-au îmbinat într-o fustă acoperită cu franjuri oferind o dinamică plină de culoare siluetei. Fronseurile au fost o altă notă dominantă a colecției fiind prezente la sandale, pe topuri, acoperind pieptul, sau pe o rochie asimetrică.

Brazilianul Francisco Terra, creatorul tinerei mărci Neith Neyer, a cedat și el influenței nipone. Într-o colecție din piele și piercing, inspirată din filmul 'Fight Club', eșarfele au avut inscripții orientale japoneze, purtate pe umăr, la brâu sau în jurul gâtului. Printurile stil benzi desenate japoneze, manga, s-au regăsit pe toate articolele vestimentare, realizate cu ajutorul unei graficiene japoneze.

Atmosfera a fost mai lejeră la marca Nehera, al cărei director de creație Samuel Drira a conceput siluete fluide și drapate. Kimonoul a fost deconstruit la fel ca sacourile și trenciurile. Albul, nisipiul și albastrul indigo au fost nuanțele preferate.

Tot dintr-o călătorie în Japonia pare să se fi inspirat și olandeza Liselore Frowijn, în colecția sa prin care a adus și un omagiu porțelanului albastru din Delft. Din ciocnirea între cele două civilizații s-a născut o colecție de rochii și tunici din materiale vaporoase (mătase, satin și organza). Doar mici tușe roșii au pigmentat acest albastru ocean.

Cu manechinele având chipurile ascunse sub o vizieră, colecția mărcii japoneze Anrealage a fost mai conceptuală. Intitulată "Silence" colecția a fost compusă din rochii epurate, în negru și alb. Manechinele au defilat sub o muzică asurzitoare, iar decorul cu o bară laterală neagră le-a dat aspectul unor prizoniere futuriste.

Pentru marca Aalto inspirația a venit din anii 90. Creatorul său, finlandezul Tuomas Merikoski, a preluat stilul "grunge" adăugându-i însă o tușă feminină: rochii-tunică, taioare asimetrice și pulovere groase din lână au fost purtate cu saboți.

Creatorul Jacquemus s-a inspirat în schimb din spiritul mediteraneean cu siluete romantice stil torero purtând pe cap pălării plate. El nu a uitat însă de feminitate, manechinele sale au purtat sacouri cu umerii marcați și talia strânsă cu o curea, în culori sobre sau mai îndrăznețe, cu buline mici și dungi roșii.

Sursa: agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău