FOTO | Ghidul vinurilor bune moldovenești: „Un om care a degustat aceste 50 de vinuri va înțelege ceva despre vinul Moldovei”

  • 01 Octombrie 2019 17:14
FOTO | Ghidul vinurilor bune moldovenești: „Un om care a degustat aceste 50 de vinuri va înțelege ceva despre vinul Moldovei”

A doua ediție a ghidului vinurilor bune din Republica Moldova a fost lansat la Chișinău. În premieră, acesta a fost publicat în ediție bilingvă: română și engleză. Publicația cuprinde descrieri pentru 50 de vinuri de top din Republica Moldova, informații despre soiurile principale de struguri, zonele vitivinicole, precum și despre evenimentele vinicole. O relatare de Aliona Savca pentru Radio România Chișinău.

Vinurile incluse anul acesta în ghid au fost atent analizate de către somelieri, experți ai Oficiului Național al Viei și Vinului și consumatori. Autorul publicației, Andrei Cibotaru, spune că obiectivul principal al ghidului este promovarea vinului moldovenesc de calitate în rândul consumatorilor.

„Ideea acestui ghid, în general, nu este atât de a face un clasament ierarhic, cât de a fi un îndrumător. Visul meu este ca un consumator din Republica Moldova să le parcurgă teoretic și practic aceste vinuri și eu cred că un om care a degustat aceste 50 de vinuri va înțelege ceva despre vinul Moldovei și va fi stimulat, deja, fără ghidul meu, va fi provocat să meargă mai departe să deguste alte 50 sau poate alte 150 de vinuri bune pentru că, credeți-mă, ele sunt.”

Ghidul – 50 de vinuri bune moldovenești prezintă în această ediție o rubrică nouă – “Ambasadorul vinului” – o relatare despre cinci oameni de succes care promovează vinul moldovenesc peste hotarele țării. La lansarea publicației a fost prezent ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu. Ea a vorbit despre intenția autorităților de a valorifica patrimoniul vitivinicol.

„Țin foarte multă la această ramură, țin foarte mult la vinăriile noastre. Avem 40 de soiuri care toate merită a avea un vin bun pentru că din orice soi crescut în Republica Moldova, în special cele autentice sau cele vechi autohtone, astăzi au devenit cele mai căutate. Din aceste considerente este foarte important să susținem în continuare acele soiuri care vin să facă acele vinuri care sunt apreciate prin aceste ghid.”

Pentru a cuceri noi piețe, vinificatorii trebuie să investească în calitatea vinurilor, susține expertul în vinificație, Elizaveta Breahnă.

„Vinurile sunt bune, dar sunt bune acele vinuri care place consumatorului, or noi producem niște vin pentru consumatori, ca servindu-i, să ne mulțumească și să spună că acesta este vinul meu. Pentru a promova vânzările trebuie să ai și un produs de calitate, de aceea se atrage o atenție foarte mare la ridicarea calității vinurilor moldovenești.”

Ghidul vinurilor bune din Republica Moldova urmează să fi prezentat la cele mai importante evenimente dedicate vinului, inclusiv la Ziua Națională a Vinului. De asemenea, publicația va fi disponibilă și în versiune electronică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău