FOTO | 250 de mii de file de documente ale Arhivei de Stat au fost digitalizate

  • 03 Mai 2018 17:04
0%
00:00:00
00:00:00

După doi ani de la începerea lucrărilor, Serviciul de Stat de Arhivă al R. Moldova a anunțat joi, 3 mai, finalizarea, în premieră, a digitalizării a 250 de mii de file de documente. Acestea se referă la istoria Bisericii Ortodoxe din Basarabia în perioada ocupației imperiale rusești, acesta fiind unul dintre cele mai solicitate subiecte de către cercetători. În acest proces instituția a beneficiat de suport financiar și tehnic din partea Guvernului Estoniei. 

În primă etapă au fost digitalizate documente ce vizează activitatea instituțiilor centrale ale Bisericii Ortodoxe din Basarabia dar și alte acte care reflectă multitudinea aspectelor vieții bisericești a basarabenilor în secolul al 19-lea, sub ocupația Imperiului Țarist. Ion Varta, directorul Serviciului de Stat de Arhivă a menționat și alte categorii de documente solicitate.

”O altă categori de documente foarte solicitate în sala de studiu sunt documentele recent desecretizate întruct, vă dați seama, este vorba despre o pagină tragică din istoria recentă a R. Moldova, despre crimele, atrocităile comise de regimul sovietic de ocupație. Istoria Basarabiei în sec. Al XIX-lea, politicile instrumentate de autoritățile imperiale rusești implementate în Basarabia de-a lungul celor peste o sută de ani de ocupație sunt de asemenea printre dosarele căutate. În ultimii doi ani a crescut vădit interesul cercetătorilor pentru perioada anilor 1917-1918 este vorba despre ajunul și momentul realizării Reîntregirii Basarabiei cu România.”

Dincolo de faptul că reduce de nenumărate ori munca cercetătorilor în procesul de documentare, transpunerea informației de pe actele originale de arhivă pe suport electronic are un imens rol în conservarea acestor dosare.

Digitalizarea și extragerea metadatelor (indentificarea unor cuvinte cheie din textul documentelor care fac posibilă căutarea și gruparea rapidă a documentelor pe o anumită temă) fost posibilă ca urmare a valorificării a trei granturi în valoare de 160 de mii de euro din partea Guvernului Estoniei. Executivul de la Tallin a oferit și stagii de instruire a personalului și a donat mai multe scanere de performanță în valoare de zeci de mii de euro. Giedrivius Gvilicas reprezentantul companiei din Estonia (țară care a început digitalizarea arhivei de la mijlocul anilor 90) care a implementat proiectul în R. Moldova.

”În Estonia noi credem că singurul mod de a  merge înainte este să ne amintim ce s-a întâmplat cu noi în trecut. De aceea când ni s-a oferit această ocazie de a lucra cu Arhiva Națională a Moldovei am acceptat-o. Nu este primul nostru proiect în R Moldova dar este printre cele mai emoționante pentru că lucrăm cu documente din trecut. După acest proces oamenii vor putea veni la Arhiva Națională și vor putea cerceta documente din trecut pentru a vedea de unde vin și ce s-a întamplat anterior.”

Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova deține în prezent peste un milion de documente de arhivă unele încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău