Fostul președinte al Curții Constituționale | Igor Dodon nu poate să participe la campania electorală pe listele unui partid politic (Revista presei)
-
31 Octombrie 2018 09:47
Revista presei - 31 octombrie.
Presa de la Chișinău abordează în mare parte subiecte legate de viitoarele alegeri parlamentare.
”De la Independență până în prezent, moldovenii îl așteaptă disperați pe „Godot”, politicianul Mesia, integru și imaculat, care îi va asculta, proteja și salva de mizerie și sărăcie”, remarcă președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, în Ziarul Național.
”Anii trec, moldovenii privesc în continuare în zare după „Godot”, iar zicala „vin ai noștri, pleacă ai noștri, noi rămânem tot ca proștii” a devenit aproape fatidică”, subliniază analistul. Și conchide: ”Politicienii care se pretind Mesia moldovenilor au fost și sunt niște impostori și profitori ordinari, care nu doresc decât să ne înhame în continuare la sistemul actual, destul de profitabil pentru ei”, adăugând faptul că actualul sistem trebuie schimbat din temelie.
Tribuna publică o analiză a portalului coment.md despre cum se pregătesc partidele de alegerile parlamentare din februarie 2019. ”Partidul Democrat din Moldova, deținând întreaga putere în stat, încearcă să pună în serviciul intereselor sale enormul aparat administrativ și procesul decizional la nivel de țară. (…) Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – deja a doua lună e antrenat într-un amplu proces de identificare și prezentare în public a candidaților săi pentru circumscripțiile uninominale. (…) PAS și PDA au anunțat anterior că vor merge în alegeri în cadrul aceluiași bloc electoral, dar, cel puțin până la acest moment, au evitat să dea detalii despre preconizata structură electorală. (…) Dreapta unionistă – reprezentată de 7-10 partide, e antrenată într-un proces continuu de identificare a soluțiilor pentru participare în comun la următoarele alegeri parlamentare”, se arată în analiză.
Președintele Igor Dodon nu poate lua parte la campania electorală pe listele unui partid politic, a opinat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Mai întâi de toate, există interdicția explicită stabilită în Codul Electoral, interdicția pentru șeful statului de a fi membru al unui partid politic”, a remarcat Alexandru Tănase. El a mai amintit că aceasta a fost și o condiție de recunoaștere a legalității alegerii lui Igor Dodon în calitate de președinte, adică renunțarea la funcția de lider de partid. El a și prezentat Curții Constituționale un certificat la acel moment care confirma că nu mai este membru de partid, a mai spus Alexandru Tănase.
Fostul ministru al Justiției a mai precizat că Igor Dodon încalcă în mod constant Constituția, deoarece el acționează nu ca și președinte al tuturor cetățenilor, dar ca și președinte al Partidului Socialiștilor, iar ”acest lucru nu va înceta să se mai producă atâta timp cât nu va fi sancționat”.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat în cadrul unui emisiuni la TV8 că tot mai multe semnale apar că sunt înregistrate foarte multe încălcări ale legislației, ale procesului democratic, astfel încât s-ar putea ca alegerile parlamentare să nu fie recunoscute chiar înainte ca ele să se producă. În ceea ce privește ideea boicotării alegerilor, președintele PPDA a declarat că aceasta nu este potrivită în contextul actual.
Ziarul de Gardă și Reporter de Gardă au realizat un experiment social pentru a demonstra modul cum se lasă manipulați cetățenii R. Moldova în schimbul unui bun oferit, în acest caz fiind vorba despre produse alimentare. ”Deși majoritatea celor implicați în acest experiment erau gata să scandeze lozinci precum „Miliardul a fost găsit, tare-i bine de trăit!” sau „Locul femeii este la bucătărie!” și să iasă la un protest improvizat în schimbul unui pachet cu hrișcă sau a unei conserve, alți cetățeni s-au revoltat și au spus că „nu sunt de vânzare” și că e rușinos să faci așa ceva”, scrie publicația.
Portalul Sic.md revine la inițiativa Partidului Democrat de a alege judecătorii. Autorii amintesc despre argumentele deputatului democrat, Sergiu Sîrbu, care a făcut trimitere la experiența americană.
”Alegerea judecătorilor este o idee foarte proastă, cel puțin pentru cei care nu sunt membri PDM. Invocarea modelului american nu poate justifica această reformă. Dimpotrivă, modelul american ilustrează principalele probleme legate de alegerea judecătorilor: caricaturizarea actului justiției, legalizarea mitei pentru magistrați sub formă de donații electorale și influențarea deciziilor judecătorești de către opinia publică, care vrea condamnări mai multe și mai dure”, remarcă Sic.md.