Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au fondat un ONG (Revista presei)

  • 17 Noiembrie 2023 11:07
Fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au fondat un ONG (Revista presei)

Noiembrie este despre alegeri anul acesta în R. Moldova. Despre cele mai complicate alegeri, scrie Petru Grozavu în Ziarul de Gardă. Pe 19 noiembrie va trebui să mai mergem o dată la vot, ca să scoatem în capăt ceea ce nu am reușit pe 5 noiembrie. Doar că de data asta trebuie s-o facem cu mult mai multă implicare și mult mai mobilizați decât am fost în primul tur. Batem în poartă la vecini, ne strigăm peste gard cumnatul sau cumetrii, ne telefonăm prietenii, neamurile – și la vot. Localele 2023 nu sunt pur și simplu alegeri. Localele 2023 sunt alegeri în condiții de război – unul de aproape doi ani în vecinătatea noastră imediată, care ne-a întors viața pe dos și altul, deși mai recent și mai departe (în Orientul Mijlociu), cu nimic mai puțin periculos decât primul.

Nicolae Negru scrie în editorialul său din Ziarul Național că de la Kremlin auzim mereu declarații precum că politica de integrare europeană a Maiei Sandu s-ar construi pe un fundament nesigur și nu s-ar bucura de susținere populară, că majoritatea moldovenilor ar dori ca vectorul geopolitic să fie îndreptat în direcția opusă, spre est, sărind peste Ucraina, firește. Se face trimitere și la ultimele alegeri locale, care ar demonstra că sprijinul pentru cursul european al Republicii Moldova s-ar fi diminuat. Același punct de vedere îl împărtășesc și unii analiști deloc pro-Rusia, acuzând politicile ineficiente, incoerente, incompetente, zic ei, ale partidului de guvernământ. Nicolae Negru explică de ce minte aproape zilnic Kremlinul? Nu e greu de ghicit scopul său: 1) încearcă astfel să „neutralizeze” mesajele Maiei Sandu, care vorbește deschis despre agresiunea Rusiei și sprijină Ucraina; 2) justifică, din punct de vedere propagandistic, războiul hibrid, încercările de a destabiliza și răsturna actuala guvernare a Republicii Moldova, punctează publicistul.

În tumultul declarațiilor politice și eforturilor diplomației tradiționale din statele europene de a impulsiona apropierea strategică de Chișinău, diplomația militară joacă un rol mai puțin cunoscut publicului larg, scrie comentatorul politic Mihai Isac într-un articol publicat de deschide.md. Chiar acum câteva zile, pe 15 noiembrie, Armata Națională a Republicii Moldova a recepționat ultimul lot, din cele 19  transportoare blindate Piranha donate de Guvernul Germaniei. Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii. Autorul afirmă că indiferent de ce vremuri vor veni, România, Franța, Germania, SUA și alte state partenere stau alături de Republica Moldova. Diplomația militară este parte integrantă a eforturilor autorităților de la Chișinău de apropiere de Europa!

Lovitură împotriva corupției din justiția moldovenească, titrează DW. Procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat marți percheziții acasă, în birourile de serviciu și în automobilele a patru judecători moldoveni suspectați de corupție. Pe fondul scandalurilor de corupție și al implicării judecătorilor în devalizarea sistemului bancar al țării, încrederea cetățenilor moldoveni în justiție a coborât la cel mai scăzut nivel posibil, subliniază publicația. Justiția și partidele politice se regăsesc la coada clasamentului privind încrederea din partea cetățenilor Republicii Moldova.  Corupția din justiție este unul din impedimentele de bază care blochează efortul guvernării pro-europene de a reforma justiția moldovenească și principala restanță a Moldovei pentru începerea negocierilor de aderare la UE, mai menționează DW.

Ziarul Național anunță că fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, au fondat un ONG, care are drept scop ,,mobilizarea oamenilor și elaborarea soluțiilor pentru o economie moldovenească puternică și rezilientă, pregătită pentru provocările viitorului".
Cu un salariu de aproape 100 000 de lei în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei, Natalia Gavrilița crede că e de datoria ei, alături de alți colegi, să identifice noi soluții economice pentru ca R. Moldova să facă față provocărilor. Potrivit ei, Parteneriate pentru Noua Economie va reuni experți și practicieni din toate sferele, din republică și de peste hotare, pentru a găsi împreună cele mai bune căi de a susține creșterea economică a R. Moldova.

,,Este esențial să accelerăm apropierea cu economia UE și să creștem bunăstarea moldovenilor", a conchis Gavrilița.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău